Getty Images

Geef je een dier uit het asiel een nieuwe thuis? Dit moet je weten

Door Nikita Goossens

Heb je er goed over nagedacht om een dier in huis te nemen? En zijn alle huisgenoten het erover eens? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap: het juiste diertje vinden. Neem zeker eens een kijkje in het asiel, want daar wachten zóveel lieve beestjes op een nieuwe, warme thuis. Lees hier waarmee je rekening moet houden.

Welke dieren zitten in het asiel?

Jaarlijks belanden er maar liefst 50.000 dieren in erkende dierenasielen. Dat kunnen honden en katten zijn, maar ook vogels, konijnen en andere knaagdieren… De diertjes zijn ofwel zwerfdieren, dieren die afgestaan zijn door de eigenaar of dieren die in beslag genomen zijn.

Niet alle dieren hebben dus een goede thuis gehad, het is daarom heel belangrijk dat je goed nadenkt voor je zo’n dier in huis neemt. Je wilt het tenslotte niet opnieuw naar het asiel moeten brengen omdat het toch geen goede match blijkt te zijn of omdat je er niet voor kunt zorgen.

Adopteer een dier dat bij je past

Ook in het asiel zelf willen ze natuurlijk voorkomen dat de dieren binnen de kortste keren worden teruggebracht. Daarom zijn er veel mogelijkheden om het dier eerst te leren kennen. Zo kun je bijvoorbeeld met een hond gaan wandelen om meteen te weten hoe dat voelt. Doe zeker geen impulsaankoop, maar neem je tijd en bezoek het dier eerst enkele keren op verschillende dagen. Zo heb je tijd om alles wat te laten bezinken en ook aan de praktische kant te denken.

Medewerkers van het asiel zullen je zelf ook eerst vragen stellen, zodat ze weten waar het dier terechtkomt. Als het bijvoorbeeld niet goed kan omgaan met kinderen, is het natuurlijk geen goed idee dat een gezin met kinderen het adopteert. Of misschien heeft een dier gezelschap nodig van een ander dier. Dan zal het asiel ook naar eventuele andere dieren vragen.

Dier geadopteerd: wat dan?

Dieren in het asiel zijn op de juiste manier verzorgd. Honden worden bijvoorbeeld gechipt, geregistreerd en hebben een geldig paspoort. En katten zijn gechipt, geregistreerd en gecastreerd of gesteriliseerd. Maar verder is het aan jou om voor je dier te zorgen. Informeer je dus goed over de zorg die bij de door jou gekozen diersoort komt kijken.

Vergeet bij een hond bijvoorbeeld niet dat hij veel wandelingen nodig heeft. En hoewel een kat op het eerste gezicht voor zichzelf kan zorgen, heeft ze wel aandacht nodig. Stel jezelf dus de vraag of je de nodige zorg voor een dier ook kunt geven, niet alleen op korte termijn. Kijk daarnaast naar het verleden van het dier. Misschien zijn er bepaalde dingen die je in gedachten moet houden. Hou bovendien rekening met de kosten die bij een dier komen kijken.

Wat kost een dier?

Je betaalt in het asiel een adoptiebijdrage. Die kan variëren afhankelijk van de diersoort en de leeftijd van het dier. Voor een volwassen hond schommelt die bijvoorbeeld tussen 150 en 300 euro. Voor een puppy betaal je meer: zo’n 400 euro (let op: kleine diertjes worden groot). Maar het stopt natuurlijk niet bij de aankoopprijs. Denk ook aan:

 • Voeding
 • Een hok/mand, voederbak, waterbak of -fles, leiband…
 • Afhankelijk van het dier: bodembedekking voor het hok
 • Medische kosten (vaccinaties, check van het gebit, nagels knippen…)
 • Voor een hond: puppytrainingen
 • Speeltjes
 • En natuurlijk ook: jouw kostbare tijd

Toch geen dier uit het asiel?

Vind je geen goede match in het asiel? Dan kun je natuurlijk nog steeds een dier kopen bij een fokker. Maar let dan op dat je niet met een broodfokker te maken hebt! Bij zo’n broodfokker staat het welzijn van de dieren immers niet op de eerste plaats.

Dit kunnen tekenen zijn dat je bij een broodfokker terecht bent gekomen:

 • De ouderdieren zijn niet bij hun jongen
 • Het dier is niet zo goed verzorgd en/of ziet er niet gelukkig uit
 • De verkoper stelt geen vragen over jouw thuissituatie en is dus niet geïnteresseerd in waar het dier terechtkomt
 • Er zijn heel veel nestjes tegelijkertijd en van meerdere rassen
 • Niet alle nodige documenten zijn aanwezig

Neem zeker in de eerste plaats een kijkje in het asiel (kijk ook eens op deze website). Niets zo mooi als een dier uit het asiel een veilige en goede thuis schenken, toch?

Bronnen: Adopteereendier.be, Een.be, Huisdierinfo.be, Nieuwsblad.be

Lees ook deze artikels over huisdieren:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content