Jolien

“Eén zwaluw maakt de lente niet, maar een lammetje doet dat wel”

Elke maand kijkt Libelle Lekker-redactrice Jolien, opgegroeid op de boerderij van haar ouders, met verwondering en passie naar de seizoenen en wat ze te bieden hebben. Welke producten zijn op dit moment op hun best, waar vind je ze… en wat doe je ermee in de keuken?

Het is begonnen…

“Groot nieuws! Er zijn twee lammetjes geboren. Het is prachtig om te zien. Op koude dagen staan ze nog wat rillerig op hun tengere pootjes, en kruipen ze dicht tegen elkaar aan op zoek naar warmte. Maar vanaf het moment dat de zon kwistig met haar warmte strooit, dartelen en huppelen ze erop los. Speels, uitgelaten. Bijna alsof ze even zweven door de lucht.

Zo voel ik mij deze maand. Als een jong lam dat op koude, regenachtige dagen nog het liefst lekker knus de warmte opzoekt, maar op mooie dagen bruist als een bruisbal en naar buiten móét. Alsof de zon (die voor het eerst dit jaar mijn sproetjes doet ontploffen), ook genereus mijn batterijen oplaadt.

Alsof de lente met elke zonnestraal een beetje meer in mijn lijf kruipt.

“Elke dag ga ik met mijn zoontje kijken hoe die piepkleine zaadjes uitgroeien tot prachtige radijzen. Tot ze dik genoeg zijn en op een bruine boterham met plattekaas belanden.”

Ik loop door de tuin. Ik zie magnolia’s met felroze bloemen tegen een helblauwe hemel. Ik vind daslook, die met z’n groene geweld vanonder bruine bladeren komt gekropen. Ik moet mijn benen inhouden om niet net zo te gaan huppelen als de schapen. In plaats daarvan besluit ik mijn energie te kanaliseren en een mandje daslook te plukken. In de keuken transformeren ze simpele eitjes in de lekkerste omelet. De overgebleven blaadjes verdwijnen daarna in een heerlijke walnoot-daslookpesto.

Kiemblaadjes: pure magie

Na al dat vijzelen ben ik nog lang niet moe. De zon schijnt! En op zonovergoten dagen als deze ben ik niet te houden. Ik wil zaaien! Ik wil kleine zaadjes voorzichtig in de grond duwen. Ik wil blij zijn als een kind wanneer ik dagen later, op precies die plek, groene sprietjes aantref. Soms mislukt het (of zijn de slakken ermee weg), maar als er kiemblaadjes tevoorschijn komen, dan blijft dat pure magie. Het grootste wonder dat er bestaat.

Elke dag ga ik met mijn zoontje kijken hoe die piepkleine zaadjes een beetje meer uitgroeien tot prachtige radijzen. Tot ze dik genoeg zijn en op een bruine boterham met plattekaas belanden. In het gezelschap van het pittige frisse groen van de lente-uitjes die ik nu ook in de grond stop.

Zo smaakt maart. En als ik echt mag kiezen, eet ik die boterhammen op woensdag bij mijn ouders, met zicht op de schapenwei. Want terwijl de lammetjes groeien als kool – en er steeds meer bijkomen! – weet ik: één zwaluw maakt de lente niet, maar een lammetje doet dat wel. Noem het gerust een geheime natuurwet.”

Jolien verklapt ook wat voor lekkers je met de seizoensgroenten van maart op jouw bord kunt toveren.

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content