© Getty images

Nu doen: groenten en kruiden laten uitzaaien

De moestuin komt op volle snelheid en er valt iedere dag wel iets te oogsten. Héérlijk! Maar soms mis je weleens iets, zoals die ene venkel die opeens al in bloei staat en zaden begint te vormen. Gelukkig kan dat geen kwaad, meer nog: het is zelfs een goed idee om groenten en kruiden te laten uitzaaien.

Laat die luie tuinier in jezelf maar af en toe vrij. Er zijn heel wat kruiden en groenten die prachtige bloemen krijgen waar bijtjes dol op zijn! En die planten zaaien zichzelf daarna makkelijk uit, waardoor je kunt genieten van een tweede oogst. Goed voor ons, en goed voor de natuur! We zetten hieronder even onze aanraders op een rijtje.

Groenten en kruiden laten uitzaaien

1. Rucola

Wie rucola in de tuin heeft staan, weet dat er na een tijdje mooie, witte bloemetjes verschijnen op de plant. En niet veel later komen er zaadpeultjes aan die je kunt laten rijpen aan de plant. Die springen dan open en zaaien zichzelf uit. Zo kun je ook in het najaar genieten van verse rucola.

rucola bloemen
Rucola in bloei

2. Pastinaak & wortelen

Pastinaken en wortelen zaaien verloopt niet altijd even gemakkelijk. En dat heeft alles te maken met de kiemkracht van het zaad. De penen zijn namelijk familie van de schermbloemigen en die hebben veel meer kiemkracht in het pas gewonnen zaad dan maanden later. Hoe langer je het wortel- en pastinaakzaad bewaart, hoe kleiner de kans dat het zal kiemen.

Bloeiende pastinaak

Daarom is het dus een goed idee om je pastinaken en wortelen tot bloei te laten komen en te laten uitzaaien. Het zal misschien geen mooi rijtje zijn deze keer, maar wedden dat er nu meer pastinaken van de eerste keer zullen kiemen?

3. Venkel

Het zaaiseizoen voor venkel loopt tot eind juli, dus als je nu een venkel hebt staan die bijna bloeit, mag je ‘m zeker laten staan. Niet alleen zul je zo nog venkel kunnen oogsten in het najaar, maar je geeft de natuur er veel voor in de plaats. De bloemen (zie uitgelichte afbeelding bovenaan) trekken bijen en vlinders aan, en de koninginnepage verkiest het loof van venkel om haar eitjes op te leggen. Win-win dus!

4. Kruiden

Heel wat eenjarige kruiden zoals koriander, basilicum en kervel staan nu in bloei. Laat de kruiden maar gerust in het zaad komen en strooi het dan uit op een vrij plekje. Zo geniet je nog een hele zomer van jonge, frisse kruiden. Ook sommige vaste kruiden zaaien zich makkelijk uit. Denk maar aan oregano.

koriander bloeien bloem
Bloeiende korianderstruik

Staat jouw basilicum in de buurt van de tomatenplanten? Dan is het zeker een goed idee om je plantje te laten uitzaaien. Die combinatieteelt is een succesvolle!

5. Snijbiet

Snijbiet is een lekkere en makkelijke plant in de moestuin. We genieten er al van vanaf de late lente en als je ‘m in bloei laat komen, kun je er tot ver in de herfst van smullen.

6. Moestuinbondgenootjes

Moestuinbondgenootjes zoals basilicum en Tagetes produceren nu al zaden die een korte kiemperiode hebben en die je nu dus perfect kunt zaaien.

Schrijf je in op onze Moestuin-nieuwsbrief!

Meer van eigen kweek?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content