© Getty Images

Herfstaster: dit moet je weten over deze prachtige najaarsbloeier

Wanneer de bloemen in je tuin zijn uitgebloeid, is het tijd voor de herfstaster om zich van zijn beste kant te laten zien. Hij bloeit na de zomer tot diep in de herfst met prachtige, stervormige bloemetjes. Ontdek hier alles over deze uitbundige najaarsbloeier:

Er bestaan meer dan 200 soorten asters, waarvan sommige in het voorjaar (Aster alpinus) of de zomer (Aster amellus) bloeien, maar de meeste fleuren je tuin vanaf de nazomer tot ver in het najaar op. Die herfstasters zetten we hier in het zonnetje.

3x wist-je-datjes over de herfstaster

 • Een Belgisch botanicus zou de aster in 1687 hebben ‘ontdekt’ in de buurt van het huidige New York, dat destijds in het Latijn ‘Nova Belgica’ of Nieuw-België (of ook Nieuw Nederland) heette. En meteen weet je waar de naam van de astersoort novi-belgii vandaan komt.
 • Asters hebben hun naam niet gestolen. Die is afkomstig uit het Oud-Grieks: ‘astér’, wat ‘ster’ betekent. En inderdaad: de bloemen zijn net sterretjes, hoewel sommige soorten met hun kleine en vollere bloemhoofdjes en gele hartjes ook veel weg hebben van de welbekende madeliefjes.
 • De meeste asters zitten in een kleurenpalet van zuiver wit over zachtroze tot ver- schillende tinten paars en blauw. Maar er zijn ook rode asters, en – hoewel wat zeldzamer – ook gele.

Hoge en lage asters

De bekendste herfstasters zijn onder te verdelen in twee soorten:

New-England asters (Aster novae-angliae):

 • kan een hoogte bereiken tot wel twee meter
 • heeft dikke (behaarde) stelen
 • erg geschikt als snijbloem

New York asters (Aster novi-belgii):

 • bereikt een hoogte tussen 60 en 150 centimeter
 • heeft dunne (gladde) stelen
 • bloeit rijkelijker dus meer geschikt als vaste plant in de tuin

Daarnaast zijn er nog herfstasters die niet zo hoog worden. Aster ericoides ‘Snowflurry’ kruipt over de bodem, wordt maar tot 20 cm hoog en vormt met z’n witte sterretjes een bloementapijt, tot in december!

Ook Aster lateriflorus (of horizontalis) groeit zoals zijn naam al aangeeft over de grond. Kan wel tot 80 cm hoog worden, en heeft aparte rozewitte bloempjes met een roodbruin hartje.

Bij(zonder) geliefd

Omdat de herfstaster nog zo laat bloeit, weten vlinders, bijen en hommels perfect hun weg ernaartoe te vinden om nog een laatste keer stuifmeel te verzamelen en nectar te tanken. Wil je onze met uitsterven bedreigde honingbij helpen? Plant dan Aster ageratoides, zijn absolute favoriet. ‘Asran’ kleurt licht lilablauw, ‘Starshine’ en ‘Ashvi’ zijn wit.

Zaai-, plant- en verzorgingstips

 • Asters kun je in de lente zaaien, maar als je wilt zien wat je in je border krijgt, kun je de planten beter in pot kopen. Zet ze nu in de grond en je geniet er nog het hele najaar van.
 • De herfstaster vormt ondergrondse uitlopers, waardoor kale plekken in je border in een mum van tijd mooi opgevuld worden.
 • Deze bloemen voelen zich het best op een zonnige plek, in goed doorlatende grond die voldoende water vasthoudt (zeker in het groeiseizoen). Ze stellen niet veel eisen aan de bodem, dus bemesten hoeft niet meteen.
 • Vooral novi-belgii asters zijn nogal vatbaar voor meeldauw. Zet de planten niet te dicht bij elkaar zodat er een goede luchtcirculatie is, en geef nooit water op het blad, maar eronder.
 • Asters vormen zaad na de bloei, maar reken er niet op dat dat spontaan nieuwe planten oplevert. Verwijder daarom uitgebloeide bloemstengels.
 • In de late herfst knip je asters tot net boven de grond. Een dikke laag mulch erop houdt de bodem vochtig en wat langer warm.

Bron: Libelle 37/2020 – Tekst: Carine De Mey

Dit is ook iets voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content