Vaarwel IJsheiligen: vanaf nu mogen je planten naar buiten

Vaarwel IJsheiligen: vanaf nu mogen je planten naar buiten
© Getty Images

De periode van de IJsheiligen is voorbij, en dat betekent dat de kans op nachtvorst steeds kleiner wordt. Goed nieuws voor tuiniers dus, want vanaf nu kun je volop buiten planten! 

Wie of wat zijn de IJsheiligen?

De IJsheiligen zijn een oude volkswijsheid die verwijst naar de periode van 11 tot en met 14 mei, een tijd waarin er nog veel kans is op nachtvorst. En die kan schade aanrichten bij gewassen of planten die al in volle bloei staan.

In de vroege middeleeuwen bestonden er nog geen weerkaarten zoals wij ze nu kennen, dus baseerden boeren zich op de veranderingen in de lucht en in de natuur om het weer te voorspellen. Zo is het begrip ‘IJsheiligen’ ontstaan en dat wordt vandaag de dag nog gebruikt als aanduiding voor de overgangsperiode naar meer zomers weer.

Hup, de tuin in!

Na 15 mei, dus na de IJsheiligen, wordt de kans op nachtvorst steeds kleiner en kunnen we volop buiten planten. Vanaf nu kun je onder andere dahlia’s en andere vorstgevoelige planten buiten zetten, groen snoeien, zaailingen uitplanten in de moestuin en nog veel meer tuinklusjes doen.

Schrijf je in voor onze moestuinnieuwsbrief

Abonneer je op onze moestuinnieuwsbrief en ontvang 2-wekelijks op zaterdagochtend het beste moestuinnieuws, gratis en voor niets in je mailbox!

PS: Ben je al lid van onze Libelle Tuinclub op Facebook? Da’s een supergezellig clubje van mensen met een passie voor groen die elkaar inspireren, vragen en tips uitwisselen. Dat ontdek je allemaal hier!

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)