© Getty Images

Kervel zaaien: zo doe je dat!

Kervel zaaien in augustus geeft je een hele winter en voorjaar oogst. De subtiel anijsachtige kruidensmaak is heerlijk in stoofpotjes, slaatjes en natuurlijk kervelsoep! Veel plaats heb je niet nodig om zelf kervel te kweken; het kan zelfs op de vensterbank.  Lees maar mee.

Kervel zaaien en oogsten

Je zaait kervel vanaf maart op een beschut plekje of vanaf augustus tot september. Zaai kervel niet tijdens de zomermaanden, want de plant krijgt dan te snel bloemen waardoor je weinig lekkers kunt oogsten.

  • Kies een plekje uit in de schaduw of waar er maar maximaal 1-2 uurtjes volle zon is.
  • Plant de zaadjes meteen ter plekke in de moestuin, moestuinbak of op je vensterbank.
  • Maak in je teelaarde een ondiepe gleuf van ongeveer 1 cm diep en plaats 1 tot 3 zaadjes om de 2 à 4 cm.
  • De rijtjes zelf liggen best wat verder uit elkaar zodat de plant niet klein en bleek blijft. Neem minstens 10 cm ertussen.

Na ongeveer twee weken beginnen de zaden te kiemen en al na 5 tot 6 weken kun je voor een eerste keer oogsten. De plant geeft je tot wel vier keer nieuwe bladeren om van te eten voor hij is uitgeput.

Het interessantste is natuurlijk om beurtelings te zaaien. Als je om de twee weken enkele nieuwe zaadjes zaait, kun je wekenlang non-stop blijven plukken.

Kervel in de keuken

Kervel behoort samen met dragon, peterselie en bieslook tot les fines herbes, een mix van fijngehakte groene kruiden die vaak in de Franse keuken wordt gebruikt. Het past vooral goed in gerechten die niet lang hoeven te koken of bakken.

Zo moet je bij kervelsoep de kervel pas helemaal op het einde toevoegen. Anders verliest het kruid zijn fijne smaak en geur. Kervel is ook heerlijk om sauzen op smaak te brengen en door salades te mengen:

Zin in een opkikker bomvol vitamines om snotloos de herfst door te komen? Dan is dit sapje iets voor jou:

Scoren op een feestje doe je met dit vegetarisch receptje van kervel-ricottaballetjes:

En wat is paling in ‘t groen zonder een stevig bosje kervel?

Veel zaaiplezier en smakelijk!

Dit vind je vast ook interessant

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content