© Getty Images

Waar komen al die langpootmuggen plots vandaan?

Het is je vast al opgevallen: de afgelopen weken wemelt het buiten van de langpootmuggen. Ze zitten ‘s avonds massaal op de deuren, ramen of gevels. Gevaarlijk zijn deze insecten gelukkig niet, maar hoe komt het dat ze plots met zoveel zijn?

Warme zomer

De hoge temperaturen van de afgelopen maanden liggen aan de basis van deze muggenplaag. Langpootmuggen leven ongeveer twee weken; die periode gebruiken ze om zich voort te planten. Het warme en vochtige weer van deze nazomer zijn bovendien de ideale omstandigheden voor de larven van langpootmuggen om zich snel te ontwikkelen, waardoor ze plots met heel veel zijn.

Ongevaarlijk voor de mens

Langpootmuggen zijn niet gevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet steken, en bovendien zijn ze niet uit op ons bloed.

Hun larven daarentegen, de zogenaamde emelten, vormen wél een bedreiging voor onze (moes)tuin:

  • Die doen zich namelijk tegoed aan jonge, groene planten. Ze tasten de fijne wortels aan, waardoor de plant uiteindelijk afsterft.
  • Daarnaast zorgen ze ook voor schade aan het gazon. Ze veroorzaken zelf niet alleen kale plekken, ook hun natuurlijke vijanden, zoals egels, mollen en vogels woelen de grond om, op zoek naar emelten die zich schuilhouden onder de grond.

Larven van langpootmuggen bestrijden

Emelten herken je aan hun langwerpig, grijs, dik lijfje. Ze lijken op een kruising tussen een rups en een worm. De meest efficiënte en milieuvriendelijke manier om ze te bestrijden, is met behulp van nematoden (ook wel aaltjes genoemd).

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die hun prooi – meestal insecten of de larven ervan – binnendringen en er hun eitjes in leggen, waardoor de prooi uiteindelijk sterft. Ze zitten van nature in de bodem, maar je kunt ze ook kopen bij een tuincentrum. Je hoeft simpelweg de verpakking te mengen met enkele liters water en dit uit te gieten op het gazon. De aaltjes doen de rest van het werk!

Meer nuttige beestjes en bloemen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content