Lavendel snoeien: zo pak je het aan

Lavendel snoeien: zo pak je het aan
© Getty Images

Lavendel is niet alleen een op-en-top bijenplant, hij kan ook goed tegen de droogte én zorgt met z’n paarse, geurige bloemetjes voor dat heerlijke vakantiegevoel in je tuin. Om je lavendelstruik mooi en gezond te houden is het aangeraden om hem regelmatig te snoeien. Lees hier hoe je dat doet.

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Lavendel snoei je best twee keer per jaar. Nieuwe planten mag je het eerste jaar zelfs wat vaker snoeien, zodat ze onderaan veel jonge scheuten krijgen. Hierdoor krijg je een mooie, volle struik.

De hoofdsnoei is in maart/april, zodra de kans op strenge nachtvorst voorbij is. Vervolgens snoei je hem nog een keer na de bloei, meestal in september. Als je plant nog tot oktober bloeit, wacht je best met snoeien tot het voorjaar. Anders bestaat de kans dat de snoeiwonden bevriezen.

Waar moet je op letten als je lavendel snoeit?

In het voorjaar mag je lavendel flink terugsnoeien, tot ongeveer 15 cm boven de grond. Let er wel op dat je niet tot op het kale hout knipt. Blijf net boven het groene deel, zodat de struik nog kan uitlopen. De najaarssnoei is iets minder intensief: je knipt dan enkel de uitgebloeide delen weg.

In deze video zie je hoe lavendel moet worden gesnoeid:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer snoeitips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)