Zo kweek je zelf een maretak

Zo kweek je zelf een maretak
Getty Images

Net zoals de kerstster zien we ook de maretak regelmatig opduiken tijdens de feestdagen. Hij bevat al eeuwenlang veel symbolische waarde, maar los daarvan is de maretak op zich een erg bijzonder plantje. Hieronder lees je hoe je ‘m zelf kunt kweken.

Een bijzonder plantje

De maretak is eigenlijk een halfparasiet die groeit op andere bomen zoals appelbomen, eiken, populieren of esdoorns. Met zijn wortels neemt hij water en mineralen op van z’n gastheer en zet die vervolgens om in bouwstoffen. De voortplanting van de maretak gebeurt voornamelijk door vogels. Die eten de kleine, witte besjes van de maretak, maar scheiden de zaadjes terug uit. Het zaadje ontkiemt vervolgens op de tak van een boom, waardoor er een maretak ontstaat.

Zelf een maretak kweken

Het is niet zo moeilijk om zelf een maretak te kweken, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig. Het is hoe dan ook leuk om een keertje te proberen! Zo pak je het aan:

  1. Ga op zoek naar de kleine, witte besjes. In deze periode worden in sommige tuincentra of kwekerijen maretakken verkocht, dus heb je een grote kans om besjes te vinden. Bewaar de bessen tot het voorjaar op een koude plaats en hou ze een beetje vochtig.
  2. In maart-april is het tijd om een goede gastheer te zoeken om de maretak op te kweken. Kies hiervoor een gezonde boom die voldoende water en voedingsstoffen kan leveren.
  3. Knijp de besjes kapot en laat ze nog enkele dagen rusten totdat de zaadjes tevoorschijn komen. Je zult merken dat er een plakkerig goedje in de bessen zit. Daarmee kleef je de zaadjes op een horizontale tak van de gastheer.
  4. Pas na een jaar zal het zaadje stilaan ontkiemen en zullen de eerste blaadjes tevoorschijn komen. De kiempjes zijn erg gevoelig voor uitdroging, dus zorg dat de gastheer voldoende water krijgt en besproei de kiempjes regelmatig tijdens warme en droge zomerdagen. Vervolgens zal het nog enkele jaren duren voor je een volwaardige maretak in je tuin hebt.

Kun je niet wachten tot je maretak is gegroeid? Lees dan hier hoe je een papieren versie maakt. Minstens even mooi en sfeervol!

Dit is ook iets voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)