Zo blijven kerststerren langer mooi

Zo blijven kerststerren langer mooi
Getty Images

Wie weet waarop je moet letten bij de aankoop en de verzorging, kan lang van de kerstster genieten. Je zult merken dat ze heus niet zo moeilijk te verzorgen is als je denkt.

Kerstster: in de knoop en dicht

Je kunt de versheid van de kerstster of poinsettia direct zien aan de kleine, groengele bloemen die zich tussen de kleurrijke schutbladen bevinden. Bij een verse plant zijn deze bloemetjes gesloten of zitten ze in de knop.

Veel stevige groene bladeren zonder zichtbare beschadigingen zijn een aanwijzing dat de plant gezond is. De bloemen dus in de knop én een dichte bladerdos is wat je moet zien.

Bescherm ze tegen de kou en tocht

Als een kerstster haar bladeren laat vallen, is dat meestal te wijten aan kou en tocht. De uit Mexico afkomstige plant heeft daar namelijk een hekel aan. Let er daarom al bij de aankoop op dat de kerstster op een warme en tochtvrije plek staat. Planten die bij de deur van de winkel of zelfs buiten worden verkocht, hebben meteen al een kleinere overlevingskans dan sterren die er in de winkel warmpjes bijstaan.

Ook op weg naar huis moet de plant worden beschermd tegen kou en tocht. Wikkel haar dus goed in papier en neem haar zo snel mogelijk mee naar huis. Thuis heeft de kerstster graag een licht, tochtvrij plekje zonder direct zonlicht bij een temperatuur van 15 tot 22 graden.

poinsettia

Water geven: niet te veel, maar ook niet te weinig

Kerststerren doen het uitstekend als  je ze regelmatig voorzichtig wat lauw water geeft. Als de wortels uitdrogen, laat de plant haar bladeren vallen. Maar als ze daarna weer water krijgt, herstelt ze zich meestal. Bij te veel water is de kerstster minder vergevingsgezind: de bladeren worden geel en vallen af, de wortels beginnen te rotten en in het ergste geval geeft de plant compleet de geest.

Daarom moet bij de aankoop altijd op de vochtigheidsgraad van de wortels worden gelet: te nat is ongezond. Plantenvoeding is tijdens de bloeitijd niet nodig. Is de plant uitgebloeid, dan volstaat het om eenmaal per maand wat kamerplantenvoeding bij het gietwater te doen.

poinsettia

De plant opnieuw aan de bloei krijgen

Kerststerren zijn vaste planten. In de natuur groeien ze uit tot indrukwekkende struiken die wel vier meter hoog kunnen worden. Na de bloei vallen de kleurige schutbladen af en verandert de kerstster in een weelderige bladplant. Om ervoor te zorgen dat de kerstster weer stipt rond de feestdagen haar kleurige schutbladen ontwikkelt, moet ze eerst minstens acht weken lang twaalf uur per dag in het pikdonker staan.

Zelfs de kleinste hoeveelheid licht tijdens die donkere periodes zorgt ervoor dat de plant niet tot bloei komt. Het is dus wel mogelijk om de kerstster opnieuw in bloei te krijgen, maar het is heel wat eenvoudiger om rond de feestdagen een nieuwe plant te kopen.

Nog meer artikels voor groene vingers:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)