© Getty Images

Moestuinieren in augustus: 8 groenten voor herfst en winter

Groenten zaaien, planten en poten voor een herfst en winter vol verse, gezonde vitaminen uit eigen tuin? Dat kan perfect! Sla aan het moestuinieren in augustus en geniet straks ook van dit lekkers:

Moestuin in het vroege najaar

Moestuinieren in augustus en september heeft als voordeel dat groenten minder snel doorschieten en trager groeien. Sommige groenten, zoals veel knollen en kolen, zijn ook lekkerder als ze in koudere temperaturen groeien.

Nog interessant is dat vooral bladgroenten minder last krijgen van ongedierte zoals de aardvlo, want die gaat straks in een winterslaap.

Ontdek hier een kleine greep uit de lange lijst herfst- en wintergroenten:

1. Aardappelen

‘Charlotte’ of ‘Maris Peer’ aardappelen kun je poten van augustus tot september. Zo kun je tegen de feestdagen volop gratin maken.

2. Andijvie

Wie nu andijvie zaait, plukt een hele winter blaadjes voor een heerlijke stoemp!

3. Knolrapen

Tot uiterlijk midden augustus zaai je knolraapjes die je kunt oogsten tussen oktober en december. Lekker snel! Kies voor herfstvariëteiten als ‘Snowball’ of ‘Goudbal’

4. Kervel

Niets lekkerder dan een kop kervelsoep na een winterse dag. Zaai je nu om de twee weken kervel, dan geniet je vanaf begin de herfst tot mogelijks in mei van de verse vitaminebommetjes. Hetzelfde geldt voor koriander, trouwens!

5. Paksoi

Een wokschotel met verse Oosterse groenten: een topfavoriet bij veel gezinnen. Paksoi zaai je nog tot eind augustus en ruim zes weken later zie je al het resultaat.

6. Winterprei

Omdat prei vaak de basis is in soep, kunnen we deze groente in geen geval missen in de winter. Koop kleine plantjes in potlooddikte en plant ze uit in augustus. Vergeet ze niet diep in de grond te steken, met de blaadjes net boven de grond. Zo krijg je minder loof en meer preiwit.

7. Rucola

Rucola is technisch gezien geen sla, hoewel veel mensen de groente in dezelfde categorie plaatsen. Rucola zaai je in augustus en oogst je al vanaf september/oktober.

8. Rodekool

Koop kleine plantjes rode kool en zet ze in augustus in de moestuin. In de late herfst maak je vast iemand blij met een verse rodekool met stoofappeltjes.

Wie in augustus nog aan de slag wil in de moestuin, kan dus nog tot diep in de winter van een ruimschoots assortiment aan eigen gekweekte groenten genieten. En dat vinden we fantastisch!

Smakelijk!

Ontdek onze gratis online moestuincursus:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content