© Getty Images/iStockphoto

10 kruiden die goed in de schaduw groeien

Wie weinig zon in de tuin, op het terras of balkon heeft, kan ook genieten van verse kruiden. In de schaduw groeit en bloeit verrassend veel!

Makkelijk en enthousiast

Planten die van nature groeien in een bos, doen het doorgaans ook goed in de schaduwborder. Zo’n border kan in de schaduw van bomen of struiken liggen, maar evengoed in de schaduw van een muur. Eén voorwaarde: de bodem moet goed vocht kunnen vasthouden.

Een groot voordeel van een schaduwborder is dat er maar weinig werk aan is. De planten die het naar hun zin hebben, bedekken de bodem, want er is maar weinig concurrentie van ongewenste soorten.

De keerzijde is dat deze enthousiastelingen af en toe een poging tot woekeren ondernemen en je ze dus soms de kiem in moet smoren. Plant de kruiden gerust allemaal door elkaar, zo houden ze zichzelf beter onder controle.

Je kunt er ook voor kiezen om ze in potten in de schaduwborder te zetten, maar dan heb je natuurlijk meer werk met water geven.

Zin in een moestuin? Schrijf je dan hier in voor onze gratis moestuin-cursus en maak jouw moestuindroom (hoe groot of klein die ook is) waar!

10x kruiden in de schaduw

Pluktip: het aroma van kruiden in de schaduwborder is op z’n best net voor de bloei.

  1. Munt
  2. Roomse kervel
  3. Lavas (maggikruid)
  4. Postelein
  5. Daslook
  6. Lievevrouwbedstro
  7. Hondsdraf
  8. Citroenmelisse
  9. Bieslook
  10. Maarts viooltje
kruiden schaduw
© Getty Images/iStockphoto

Welke kruiden kies jij?

Wat je in je kruidentuintje plant, is heel persoonlijk. Hou je van thee dan kunnen munt en citroenmelisse niet ontbreken. Maak je wekelijks een verse ketel soep, dan zijn Roomse kervel en lavas een geschenk uit de hemel.

Inheemse, minder gekende kruiden zijn ook heel leuk om uit te proberen.

Lievevrouwbedstro is zo’n inheems plantje dat ideaal is voor onder struiken en bomen en waarvan je heerlijke thee maakt. Gedroogd geurt lievevrouwbedstro naar zoet stro. Drink er geen liters van want de bloedzuiverende werking die aan de thee wordt toegeschreven kan hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken.

Hondsdraf is soms ongewenst in tuinen, maar eigenlijk is het een plantje dat niet kan ontbreken op de schaduwrijke plekken. Het is een van de eerste bijenplanten die gaat bloeien rond maart en de mooie blauwpaarse bloemen blijven tot eind juni. Lang voor we thee uit China hadden, was er al ‘de groene thee uit West-Europa‘ gemaakt van…hondsdraf! Daarnaast kun je er ook lekkere pesto of kruidenboter mee maken.

Genoeg keuze in de schaduw, dus!

Nog meer ontdekken over kruiden

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content