© Getty Images

5 goede redenen om planten in huis te halen

Door Rani Merckx

Planten in huis ogen niet alleen mooi en rustgevend, ze zijn ook goed voor onze gezondheid. En als dat nog niet voldoende is om je te overtuigen, geven we jou hieronder nog 5 goede redenen om snel wat planten in huis te halen:

Planten verbeteren de luchtkwaliteit

Planten nemen CO2 op en zetten die om in zuurstof. Doordat de concentratie CO2 in de lucht vermindert, verbetert de luchtkwaliteit in huis. Goed voor je ademhaling én je gezondheid! Let op: elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle planten zuiveren ook de lucht van je kamer. Met Mexicaanse bergpalm (Chamaedorea), Areca Palm (Chrysalidocarpus), Drakenbloedboom (Dracaena ‘Janet Craig’ Dracaena Massangeana) en Rubberplant (Ficus elastica) zit je wel goed!

Planten verlagen je bloeddruk

Net als bij huisdieren hebben ook planten verzorging nodig om mooi en gezond te blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat tuinieren en het verzorgen van planten en bloemen een positief effect heeft op het bestrijden van stress en een te hoge bloeddruk. Daarnaast haal je veel voldoening uit je werk als de planten uitbloeien tot iets moois. Voel je je wat gestrest? Haal een plantje in huis!

Planten maken je productiever

Vaak is de luchtkwaliteit in huis of op het werk minder goed dan buiten: denk maar aan computers, printers, verf- en schoonmaakmiddelen die schadelijke stoffen afgeven. Een plant breekt stoffen als benzeen, CO2 en formaldehyde mee af. Het wordt dan ook aangeraden om zowel thuis als op het werk een plantje neer te zetten. De aanwezigheid van planten zou bovendien voor een beter geheugen, meer concentratie (door het rustgevend effect van een plant)  én meer creativiteit (door de gezondere lucht) zorgen.

Planten breken ziektekiemen af

Uit onderzoek is gebleken dat de duur van het herstel van zieken verkort als ze een plantje in de buurt hebben staan. Hoe dit kan? Planten regelen de luchtvochtigheid in de kamer, en verminderen zo de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de lucht. Zie het als het zweetproces van een plant: de plant neemt via de wortels water op, en vervolgens wordt het water via de stengels en de bladeren naar boven gezogen, waar het verdampt. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in de kamer met maar liefst tien procent, waardoor griep en andere verkoudheidsvirussen minder makkelijk overleven én zo minder snel worden overgedragen.

Planten zijn ideale geluidsdempers

Is het je al opgevallen dat wanneer je door het bos wandelt, het er muisstil is? Dat komt omdat bomen en planten de geluidsgolven absorberen en zo dempen. Onderzoek heeft uitgewezen dat planten geluidsoverlast tegengaan, reden te meer om een plant in huis te halen!

En dan nu: shoppen maar!  

Meer over kamerplanten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content