
Daarom moet je kamerplanten regelmatig afstoffen

Ga je regelmatig met een doek over meubels en vensterbanken om af te stoffen? Vergeet dan zeker je kamerplanten niet. Door de stoflaag op hun bladeren krijgen je planten namelijk te weinig zonlicht, wat nefast is voor hun groeiproces.
Geen fotosynthese
Planten nemen via hun bladeren zonlicht op om voedingsstoffen en energie te produceren zodat ze kunnen overleven. Dat proces wordt fotosynthese genoemd. Als er een dikke laag stof op de bladeren ligt, krijgen ze onvoldoende zonlicht en kunnen ze dus niet aan fotosynthese doen. Je planten zullen bijgevolg minder goed groeien, of in het ergste geval sterven.
Kamerplanten afstoffen: zo pak je het aan
Dit betekent natuurlijk niet dat je dagelijks je planten onder handen moet nemen met een stofdoek. Zodra je ziet dat er stof op ligt, of wanneer de bladeren stoffig aanvoelen als je erover wrijft, is het tijd om ze schoon te maken. Hier vind je enkele tips om dat aan te pakken:
Spoel de bladeren onder de kraan
Zet je plant in de gootsteen (of onder de douche) en spoel de bladeren af met lauwwarm water. Te heet of te koud water kan de bladeren beschadigen. Als je plant dunne of fragiele bladeren heeft, kun je hem voorzichtig ondersteboven in een emmer lauwwarm water dompelen.
Besproei met een plantenspuit
Zijn de bladeren erg stoffig? Meng dan 1 liter water met 1 theelepel afwasmiddel en doe dit in een plantenspuit. Sproei er vervolgens mee over de bladeren .
Stof afnemen met een doek
Planten die te groot zijn om te verplaatsen, kun je afstoffen door met een vochtige doek over de bladeren te wrijven. Om te vermijden dat de bladeren te stoffig worden, kun je er regelmatig over gaan met een statische plumeau.
Borstel planten met harige of plakkerige bladeren
Er zijn planten waarvan de bladeren plakkerig of een beetje harig zijn. Denk aan ezelsoor of viooltjes. Deze bladeren maak je best niet nat, maar je kunt ze schoonmaken met bijvoorbeeld een zachte make-upborstel.
Geef je plant meteen een trimbeurt
Als je toch je plant aan het afstoffen bent, controleer hem dan meteen op dode bladeren. Die trekken ook stof aan en verspreiden het vervolgens naar de rest van de plant. Knip verwelkte bladeren dus af, zodat de plant al zijn energie kan steken in de gezonde bladeren.
Bron: thespruce.com
Meer tips voor kamerplanten:
- SOS kamerplanten in najaar en winter
- Hoe red je een verwelkte kamerplant?
- 7 kamerplanten die weinig zonlicht nodig hebben
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!