Planten en stekjes ruilen: zo begin je eraan

Planten en stekjes ruilen: zo begin je eraan

Goed nieuws voor de groene vingers onder ons die graag hun groencollectie geregeld uitbreiden, maar ook hun budget een beetje onder controle willen houden: adopteer een plant! Planten ruilen of adopteren is namelijk een echte trend, en wij vertellen je waar je daarvoor terechtkunt.

Plantenasiel

Het principe is erg eenvoudig: mensen die niet langer kunnen zorgen voor hun planten wegens geen plaats, geen tijd of geen groene vingers, kunnen ze naar het plantenasiel brengen. Daar zorgen de medewerkers of vrijwilligers ervoor dat ze bij een nieuw ‘baasje’ terechtkomen, eventueel voorafgegaan door wat snoei- en opknapwerk.

De meeste plantenasielen hebben een website of Facebookpagina waar de planten die klaar zijn om geadopteerd te worden, ‘tentoongesteld’ worden. Bepaalde planten mag je gratis meenemen, voor andere moet je een kleine vergoeding betalen.

Je vindt o.a. plantenasielen in Antwerpen, Gent, Mechelen, Leuven en Brussel.

Plantenbib

Al iets langer bekend bij onze noorderburen, maar ook in Vlaanderen zie je ze her en der verschijnen: plantenbibs. Het zijn vaak lokale initiatieven die je het best kunt vergelijken met de boekenruilkastjes. Je plaatst er een plantje of een stekje in, en in ruil mag je er eentje meenemen.

Plantenbibs vind je in Baardegem, in Ninove, in Sint-Job-in-‘t-Goor.

Planten ruilen op de plantenruilbeurs

Zoals de naam doet vermoeden: op deze beurzen kun je planten, stekjes of zelfs zaden ruilen. Vaak kun je er ook plantjes kopen en worden er workshops georganiseerd.

Plantengroepen op Facebook

De trend van het moment: stekjes of plantjes ruilen, informatie en inspiratie delen of op zoek gaan naar die ene zeldzame plant via Facebook. De plantenruilgroepen op het socialemediaplatform schieten als paddenstoelen uit de grond.

Enkele voorbeelden: GentBrusselAntwerpenBruggeHasselt

Tekst: Sara Dekens

Meer handige plantentips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)