Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

Planten verpotten: hoe en wanneer doe je dat precies?

Door De Redactie

Het voorjaar is het begin van het groeiseizoen en ook de beste tijd om je kamerplanten te verpotten. Dat is nodig om planten ruimte te geven, zodat ze gezond blijven groeien.

Heb jij heel wat planten in huis, maar weet je niet goed wanneer je ze zou moeten verpotten? Lees dan zeker even onze tips!

Wanneer ?

Planten moeten verpot worden wanneer:

  • ze plots abnormaal veel water nodig hebben
  • de onderste bladeren geel worden en afsterven
  • de wortels van de plant door de onderkant van de bloempot groeien
  • de plant niet mooi meer bloeit

Verpotten: zo doe je dat

Planten verpotten is niet moeilijk. Zo pak je het aan:

  1. Haal de plant zachtjes uit de pot. Verwijder zoveel mogelijk dode en rotte wortels en schud oude potgrond tussen de wortels uit.
  2. Kies een andere pot uit, bij voorkeur een grotere. Stenen bloempotten zijn beter omdat ze ‘ademen’. Dat betekent dat ze meer lucht aan de wortels laten, zodat die minder snel rotten.
  3. Om te voorkomen dat de afwatering van de pot verstopt raakt met aarde of wortels, leg je best enkele potscherven op de bodem.
  4. Leg een laagje verse potgrond op de bodem van de bloempot. Zet de plant erbovenop en vul de rest van de pot met de verse aarde. Controleer of de plant mooi recht staat en druk de aarde goed aan.
  5. Geef de plant voldoende water en hou hem de eerste weken goed in de gaten. Planten zijn net na de verpotting erg kwetsbaar, dus het kan geen kwaad ze extra te verwennen.

Tip: Zorg dat je nieuwe bloempot niet te groot is voor de plant. Anders zal hij teveel nieuwe wortels krijgen en zal hij niet mooi bloeien.

Beginnen jouw groene vingers al te jeuken?

Partner Content