© Getty Images

Planten verpotten: hoe en wanneer doe je dat precies?

Heb jij heel wat planten in huis, maar weet je niet goed wanneer je ze zou moeten verpotten? We helpen je graag op weg met onze tips!

Wanneer moet je planten verpotten?

Planten moeten verpot worden wanneer:

 • ze plots heel veel water nodig hebben;
 • de onderste bladeren geel worden en afsterven;
 • de nieuwe bladeren kleiner zijn dan de vorige;
 • de wortels van de plant door de onderkant van de bloempot groeien;
 • en/of de plant niet mooi meer bloeit.

Planten verpotten: zo doe je dat

Planten verpotten is niet moeilijk. Zo pak je het aan:

 1. Verwijder alle gele of afgestorven bladeren en takjes. En hoewel het zeker niet het leukste taakje is, doe je er goed aan om de bladeren af te stoffen.
 2. Haal de plant zachtjes uit de pot. Neem daarvoor de plastic pot in je handen en knijp voorzichtig, zodat er lucht tussen de pot en potgrond komt.
 3. Verwijder dode en rotte wortels en schud oude potgrond tussen de wortels uit. Deze stap is enkel noodzakelijk wanneer je plant ziek was of wortelrot had. Is je plant helemaal gezond en verpot je omdat de wortels door de onderkant van de bloempot groeien? Dan is het voldoende om de onderste 2 centimeter voorzichtig los te maken en de rest van de kluit met rust te laten.
 4. Kies een grotere pot uit. Ga telkens voor een plastic pot die 1 à 2 cm breder is. Wanneer je direct gaat voor een veel grotere pot, vergroot de kans op wortelrot en wordt de grond te snel te compact.
 5. Leg een laagje verse potgrond op de bodem van de bloempot en druk ook al wat grond tegen de randen. Zet de plant in de pot en vul de rest met de verse aarde. Controleer of de plant mooi recht staat en druk de aarde goed aan. Klop ook een paar keer goed op de zijkant, zodat de grond goed kan zakken en rond de wortels komt.
 6. Geef de plant voldoende water en hou hem de eerste weken goed in de gaten. Planten zijn net na de verpotting erg kwetsbaar, dus het kan geen kwaad ze extra te verwennen. Idealiter zet je een verpotte plant in een lichtrijke ruimte zonder direct zonlicht. Dankzij de nieuwe potgrond (en stofvrije bladeren) zal je kamerplant snel nieuwe groei vertonen!

Rechtstreeks verpotten in een terracotta of stenen bloempot doen wij liever niet:

 • Terracotta houdt vocht vast, waardoor sommige wortels zich zullen vasthechten aan de zij- en onderkant van de pot.
 • Er is (te) weinig luchtcirculatie mogelijk
 • Kamerplanten groeien snel, met plastic potten kun je veel sneller verpotten.
 • Je kunt sneller afwisselen met de bloempotten waarin je de plastic potjes zet.

Beginnen jouw groene vingers al te jeuken?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content