Help, mijn plant heeft gele bladeren!

Help, mijn plant heeft gele bladeren!

Wat als de bladeren van je favoriete plant plots geel uitslaan? Is ‘ie dan meteen klaar voor het huisvuil? Gelukkig niet, want met deze tips maak je je groene vriend snel terug gezonder!

Controleer het vochtgehalte

Wanneer de bladeren van je kamerplant geelbruin zijn of opkrullen, controleer je best of hij niet te veel of weinig water gekregen heeft. Dit zie je het beste aan de staat van de potgrond: is deze uitgedroogd of net te vochtig? Weet je het allemaal niet meer zeker? Verplant hem dan naar een nieuwe bloempot met verse potgrond.

Ongewenste gasten? Weg ermee!

Vind je kleine gaatjes in de bladeren van je plant, zwarte of witte stipjes en/of een pluisachtige waas? Misschien heeft je kamerplant last van een schimmel of ongedierte. Deze kun je niet met het blote oog zien.

Hoe pak je het aan? Verwijder met wat keukenpapier de ergste aanslag van de bladeren. Neem er een foto van en laat je in je plantenzaak specifiek adviseren. Het best gebruik je biologische producten, deze beschadigen je plant zo min mogelijk.

Goodmorning, sunshine!

Verkleurde bladeren kunnen ook wijzen op een tekort of net een overvloed aan zonlicht. Je kunt hem even verplaatsen om te zien of dit een verschil maakt. Het is vaak beter om je plant indirect licht te laten vangen, dan hem te veel aan rechtstreeks zonlicht bloot te stellen.

Brrr, ook je plant heeft het soms koud

Exotische planten kunnen vaak niet goed tegen koude of tocht. Ze zijn temperatuurgevoelig, dus controleer of ze niet in een te koude omgeving staan. Ook ventilatoren zijn slecht voor je plant.

Voed je plantje

Iets oudere planten kunnen extra voedingsstoffen gebruiken. Laat je ook hiervoor adviseren in je plantenspeciaalzaak. Zij hebben vaak producten die je aan de potgrond kan toevoegen. Hierdoor zal er terug meer fotosynthese plaatsvinden en zal je plant terug gezonder worden.

(Bron: HLN.be)

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)