© Getty Images

Seringen in je tuin of pot: inspiratie en verzorgingstips

Seringen bloeien eind mei met prachtige bloemtrossen en een heerlijk zoete geur. Niet verwonderlijk dus dat deze struik een van de meest gewilde tuinplanten is. En je hebt zelfs geen tuin nodig om van deze bloeier te genieten, want ze passen ook perfect in een pot op je terras of balkon. 

Welke soorten seringen zijn er?

Gewone sering

De gewone sering (Syringa vulgaris) kan tot wel 6 meter hoog worden en bloeit eind mei en begin juni met paarse bloemtrossen die een zalig zoete geur verspreiden.

Kleine seringen

Er zijn ook heel wat kleinere soorten die je in de tuin kunt planten of in een pot op je terras kunt zetten. Ze worden meestal zo’n 1 à 1,5 meter hoog en bloeien met witte, roze of paarse bloemtrosjes. En natuurlijk ruiken ook de kleinere varianten héérlijk! Enkele soorten:

Syringa meyeri ‘Palibin’

Syringa ‘Josée’

Syringa microphylla ‘Superba’

 Syringa patula ‘Miss Kim’

Hoe verzorg je ze?

De sering is een echte zonneklopper! Zet ‘m dus bij voorkeur op een plekje in de volle zon. Wat betreft de bodem is hij niet zo veeleisend, zolang de grond maar goed doorlaatbaar is.

Seringen zijn redelijk gevoelig voor droogte, dus geef – zeker in de zomer – voldoende water. Leg ook een laagje mulch rond de stam, zodat de wortels het vocht langer kunnen vasthouden.

Seringen snoeien

Kleine seringen groeien niet zo snel en hoef je dus maar één keer per jaar in vorm te snoeien. Knip uitgebloeide bloemen meteen weg, zodat ze in het najaar nog een keer kunnen bloeien.

Ook de gewone sering snoei je best meteen na de bloei, eind juni. Knip zeker ook de wilde scheuten weg die aan de onderkant van de stam groeien om te voorkomen dat je struik onderaan kaal wordt. Let erop dat je jonge scheuten niet wegsnoeit, want hier komen volgend jaar nieuwe bloemen aan.

Meer bloemenplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content