Goeie vraag: kunnen er teken in mijn kerstboom zitten?

Goeie vraag: kunnen er teken in mijn kerstboom zitten?
Getty Images

Een mooie kerstboom brengt heel wat leven in huis. En dat mag je gerust letterlijk nemen. Want wist je dat je geurende kerstboom de thuis is van duizenden kleine beestjes? Maar wees gerust: ze vallen jou niet lastig! 

Niet gevaarlijk

De meeste insecten zitten namelijk in het hout van de boom verstopt (zowel in de stam als de takken), waardoor je ‘m eigenlijk al zou moeten verbranden om ze te bestrijden. De beestjes zijn gelukkig niet zichtbaar en ze zijn ook niet schadelijk voor je gezondheid.

Verschillende beestjes

In de gemiddelde kerstboom zijn heel wat verschillende beestjes te vinden. Dat ontdekte professor Bjarte Jordal van the University Museum of Bergen. Denk maar aan …

  • Spinnen: of je het nu wilt of niet, zowel kleine als grote spinnen hebben het erg naar hun zin in je kerstboom. Controleer je boom daarom even op kruisspinnen voor je ‘m in huis zet. Onthoud: er leven duizenden spinnen in huis, dus een paar meer of minder dankzij je boom maakt echt niet uit. Ze eten bovendien de andere aanwezige gasten op!
  • Springstaartjes: minuscule, piepkleine beestjes die – zoals de naam het al zegt – kunnen springen. Gelukkig blijven ze braaf in het hout van de boom zitten.
  • Mijten: geen zorgen, wie een allergie heeft voor huisstofmijt zal hier geen last van ondervinden.
  • Wantsen: komen niet alleen in je matras voor, maar dus ook in je kerstboom.
  • Takluisjes: houden zich bezig met het sap uit je kerstboom te zuigen. Maar geen nood: ze doen jou of je boom eigenlijk geen kwaad. Ze overleven nauwelijks in de droge, warme temperatuur in huis.

En wat met teken?

Het is best mogelijk dat er een teek in je kerstboom huist, maar de kans op een beet is minuscuul klein. Wanneer je de boom aankoopt, zitten de teken normaal gezien in een diepe slaap en wanneer je de laatste kerstversiering eruit haalt, zijn ze al lang dood. Geen reden tot paniek dus!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)