Hortensia’s drogen: zo pak je het aan

Hortensia's drogen: zo pak je het aan
© Getty Images

Hortensia’s staan niet alleen prachtig in de tuin, als je de bloemtrossen droogt zijn ze ook in huis erg decoratief, bijvoorbeeld in een droogboeket. Wil je graag zelf hortensia’s drogen? Lees hier hoe je dat kunt doen:

Stap voor stap hortensia’s drogen

Enkele tips voor je aan de slag gaat:

  • Knip de bloemen bij voorkeur ‘s ochtends op een droge, zonnige dag.
  • Verwijder de bladeren van de stengels, dan verdampt het water langs de bloemen in plaats van de bladeren.
hortensia drogen
Getty Images

Hortensia’s drogen is helemaal niet zo moeilijk. Je kunt het op verschillende manieren doen:

1. Hangend drogen

Bind een paar stengels samen met een elastiekje, doe er een touwtje rond en hang het bosje ondersteboven op een droge, warme plek in huis. Hang ze bij voorkeur op een donkere plaats, anders kunnen de bloemen verbleken. Na ongeveer twee weken zijn de bloemen helemaal droog.

2. In een vaas

Zet enkele stengels in een vaas met een bodempje water. Geef je hortensia’s geen extra water meer; zo drogen ze langzaam uit. De bloemen zijn droog zodra de bloemknoppen niet meer bewegen op de steel.

3. In een blok steekschuim

Maak een blok steekschuim, beter bekend als ‘oasis’, vochtig en steek de hortensia’s erin. De stengels en bloemen zullen geleidelijk drogen, waardoor de blaadjes beter hun kleur behouden.

hortensia
Getty Images

4. Met een beetje glycerine

Meng 2 delen lauw water met 1 deel glycerine in een vaas en zet de stengels van de hortensia’s erin. Zodra de steel en bloemblaadjes vettig en soepel aanvoelen, haal je ze uit de vaas. De bloemen zullen dus niet verdrogen, maar zijn wel langer houdbaar dankzij de glycerine.

5. Met zand of silicagel

Vul een luchtdichte doos met silicagel, fijn zand of fijne kattenbakvulling. Leg de bloemknoppen erin, strooi er nog een dun laagje over en laat de doos vervolgens een weekje met het deksel erop staan. Dankzij deze manier van drogen zullen de blaadjes langer hun natuurlijke kleur behouden. Tip: knip in dit geval de stengels zo kort mogelijk af.

Hoe en wanneer knippen?

Wil je weten wanneer het juiste moment is om bloemen van je hortensia’s te knippen? En hoe je dat precies doet? Ontdek meer tips in onderstaande video:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook leuk om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)