© Getty Images

Zo hou je je terracotta potten proper

Terracotta potten zijn onmisbaar voor mensen die graag eens met hun planten pronken. Maar om je potten in topvorm te houden, reinig je ze beter af en toe. Dat doe je zo:

Top, die terracotta potten!

Het mooiste cadeau dat je je planten kunt geven, is een terracotta pot. Omdat terracotta zo poreus is, absorbeert de klei het overtollige water én kan er meer lucht aan de wortels.

Tip: zet een nieuwe pot even in water zodat die al wat vocht kan opnemen. Anders zuigt hij het water van de planten op en dat is ook niet de bedoeling.

Zo hou je je terracotta potten proper

1. Verwijder losse aarde en vuil met een handborstel.

2. Dompel je potten onder in een teil met 1/4 azijn en 3/4 water.

3. Laat 20 minuten weken, drogen en ze zijn klaar om te gebruiken!

Verweerde terracotta

Het warme oranje-bruine van terracotta misstaat eigenlijk nergens. Maar sommige mensen houden juist van die verweerde uitstraling, dan hoef je de witte vlekken die ontstaan uiteraard niet weg te doen. Storen de vlekken je toch? Geen probleem, je krijgt ze er in een handomdraai terug uit.

Witte vlekken ontstaan door de kalk in het kraanwater dat je aan jouw planten geeft, dus misschien is het wel een goed idee om in de toekomst te kiezen voor regenwater? Witte vlekken op je terracotta potten krijg je hoe dan ook snel weer weg door zo te werk te gaan:

  • Zit jouw plant ook in een binnenpot? Haal ‘m dan eerst uit de terracotta pot.
  • Neem een spons en dip deze in wat azijnwater.
  • Wrijf zachtjes over de kalkaanslag totdat alles volledig verdwenen is.
  • Laat de pot even drogen zodat je goed kunt zien of alles echt weg is. Zo niet, ga je er gewoon nog eens over met de spons. Een derde ronde zal vast niet nodig zijn.

Hou je van tuinieren in potten? Mis dan dit niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content