Uitstap van de week: stappen langs Brabantse loofbossen

Uitstap van de week: stappen langs Brabantse loofbossen

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: wandelen langs vijvers en door het kleurrijke herfstbos in Oud-Heverlee.

Herfstbos in Oud-Heverlee

Zoet Water
Een zomerbeeld van het Zoet Water, waar je in voorjaar en zomer een roeibootje kunt huren. (c) Kristel Van Loock

Toerisme Vlaams-Brabant heeft een aantal prachtige herfstuitstappen samengebracht, en de Zoet-Waterwandeling is ongetwijfeld een van de mooiste. Het is een korte wandeling van 4,5 km langs het water, door het herfstbos in Oud-Heverlee en langs enkele schilderachtige gebouwen. De weg is grotendeels onverhard, maar goed begaanbaar. Deze trip is goed doenbaar met kinderen en ook perfect te combineren met een uitstapje in natuurgebied de Doode Bemde. Laarzen zijn wel een aanrader in deze herfsttijd. Opgelet: wij beschrijven de wandeling in omgekeerde richting, met de restaurantjes aan het einde!

Zeker in de herfst en in de buurt van de vijvers kan het hier wel eens vochtig zijn. Laarzen aanbevolen! (c) Lander Loeckx

Je kunt je auto parkeren aan het Recreatiepark Zoet Water (op mooie dagen kan het hier wel druk zijn), waar ook de wandeling begint. Dat park, met speeltuigen voor kinderen, is het hele jaar open. Meteen bij de start heb je uitkijk over de vijf schilderachtige vijvers die tussen Heverleebos en het Kouterbos liggen. Je volgt de vijvers een tijdje en loopt dan langs de rand van het bos. Het Heverleebos, het Meerdaalwoud en het Egenhovenbos vormen samen het grootste gemengde loofbos van Vlaanderen. Je vindt er meer dan 1000 oude eiken en de oudste reeënpopulatie. Het perfecte herfstdecor voor een uitstap.

Het barokke bedevaartkapelletje van O.-L.-Vrouw van Steenbergen. (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Je stapt eerst een tijd langs het herfstbos in Oud-Heverlee en dan ga je er dwars doorheen. Onderweg kom je een grote speelzone tegen, die als het niet te koud is ook een prima picknickplek is. Daarna gaat het weer richting Zoet Water (hier komen de laarzen mogelijk van pas). Je stapt tussen twee vijvers naar de overkant. Als je hier links de Maurits Noëstraat zou nemen, en verder rechts de Monarkenstraat, kom je bij wijndomein Chardonnay Meerdael terecht. Wij kiezen het mooie rechtse pad dat uitgeeft op het barokke bedevaartskapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen uit 1651. Hier ontspringt ook de Minnebron, die helder drinkbaar water levert.

Het Spaans Dak, een 16de-eeuws huis langs de waterkant en een bekend restaurant in de streek. (c) Lander Loeckx

Door prachtige bosdreven wandel je dan weer naar het Zoet Water, waar je met een bocht omheen loopt. Op de terugweg naar de startplek ligt links langs de weg een reeks gezellige bistro’s, en rechts het bekende restaurant Spaans Dak. Het oudste gedeelte van dit pittoreske gebouw dateert uit de 16de eeuw. Tijd voor een koffie of een hap, behalve dus als je van hieruit een stukje zuidwaarts naar de toegang van de Doode Bemde aan de Reigerstraat rijdt en ook hier een stukje verkent, nu je toch je laarzen bij je hebt …

Deze wandeling maakt deel uit van het wandelnetwerk Zuid-Dijleland. De brochure van dat netwerk kun je hier online bestellen.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in Vlaams-Brabant.

Deze maand worden er ook nog drie wandelzondagen georganiseerd in de provincie. Je krijgt een kaartje bij de start, onderweg en aan het eind wacht je een verrassing. Meer info: hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Recreatiepark Zoet Water, Parking CC Roosenberg, Maurits Noëstraat, 3050 Oud-Heverlee
  • Afstand: 4,5 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 17 – 16 – 15 – 14 – 12 – 13 – 14 – 17. Of volg de rechthoekige borden met rode opdruk. De beschrijving hierboven gaat in de omgekeerde richting!
  • Extra info: meer info over deze wandeling vind je hier, klik hier om een pdf van het kaartje te downloaden

Coverbeeld:© Lander Loeckx

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)