Uitstap van de week: stappen langs Brabantse loofbossen

Elke week stellen we je een uitstap voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: wandelen langs vijvers en door de indrukwekkende eikenbossen in Oud-Heverlee.

Lentebos in Oud-Heverlee

Zoet Water
Een zomerbeeld van het Zoet Water, waar je in voorjaar en zomer normaliter een roeibootje kunt huren. (c) Kristel Van Loock

De lockdown is een feit en heel veel toeristische bestemmingen zijn gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen. Integendeel, dat is een kerngezonde activiteit, als je de regels in acht neemt die je hier vindt. Met een bijkomende vraag: toon zowel bij het eventueel parkeren van je auto als op de wandelroute respect voor de bewoners en je mederecreanten. Heel veel wandelplezier!

Toerisme Vlaams-Brabant heeft een aantal prachtige groene uitstappen samengebracht, en de Zoet-Waterwandeling is ongetwijfeld een van de mooiste. Het is een korte wandeling van 4,5 km langs het water, door het heerlijke eikenbos in Oud-Heverlee en langs enkele schilderachtige gebouwen. De weg is grotendeels onverhard, maar goed begaanbaar. Deze trip is goed doenbaar met kinderen en ook perfect te combineren met een uitstapje in natuurgebied de Doode Bemde. Laarzen zijn wel een aanrader in deze tijd. Opgelet: wij beschrijven de wandeling in omgekeerde richting. Zo eindig je bij een reeks uitstekende restaurants langs het water. Als je daar terecht wil, kan je wel beter nog even wachten tot begin mei.

In het voorjaar kan het in de buurt van de vijvers weleens vochtig zijn. Laarzen aanbevolen! (c) Lander Loeckx

Je kunt je auto parkeren aan het Recreatiepark Zoet Water (kom zo vroeg mogelijk, het kan hier deze dagen buitengewoon druk zijn!), waar ook de wandeling begint. Meteen bij de start heb je uitkijk over de vijf schilderachtige vijvers die tussen Heverleebos en het Kouterbos liggen. Je volgt de vijvers een tijdje en loopt dan langs de rand van het bos. Heverleebos, Meerdaalwoud en Egenhovenbos vormen samen het grootste gemengde loofbos van Vlaanderen. Je vindt er meer dan 1000 oude eiken en de oudste reeënpopulatie. Het perfecte decor voor een lente-uitstap.

Het barokke bedevaartkapelletje van O.-L.-Vrouw van Steenbergen. (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Je stapt eerst een tijd langs het bos in Oud-Heverlee en dan ga je er dwars doorheen. Onderweg kom je een grote speelzone tegen, die als het niet te koud is ook een prima picknickplek is. Daarna gaat het weer richting Zoet Water (hier komen de laarzen mogelijk van pas). Je stapt tussen twee vijvers naar de overkant. Als je hier links de Maurits Noëstraat zou nemen, en verder rechts de Monarkenstraat, kom je bij wijndomein Chardonnay Meerdael terecht. Wij kiezen het mooie rechtse pad dat uitgeeft op het barokke bedevaartskapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen uit 1651. Hier ontspringt ook de Minnebron, die helder drinkbaar water levert.

Het Spaans Dak, een 16de-eeuws huis langs de waterkant en een bekend restaurant in de streek. (c) Lander Loeckx

Door prachtige bosdreven wandel je dan weer naar het Zoet Water, waar je met een bocht omheen loopt. Op de terugweg naar de startplek ligt links langs de weg een reeks gezellige bistro’s, en rechts het bekende restaurant Spaans Dak. Het oudste gedeelte van dit pittoreske gebouw dateert uit de 16de eeuw. Momenteel nog even enkel van buitenaf te bewonderen, helaas (en reserveren is vrijwel altijd noodzakelijk). Een idee om je wandeldag te voltooien: van hieruit rij je even zuidwaarts naar de toegang van de Doode Bemde aan de Reigerstraat. Nu je toch je laarzen bij je hebt, kun je ook hier een uniek stukje natuur verkennen…

Deze wandeling maakt deel uit van het wandelnetwerk Zuid-Dijleland. De brochure van dat netwerk kun je hier online bestellen voor €6.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in Vlaams-Brabant.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Recreatiepark Zoet Water, Parking CC Roosenberg, Maurits Noëstraat, 3050 Oud-Heverlee
  • Afstand: 4,5 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 17 – 16 – 15 – 14 – 12 – 13 – 14 – 17. Of volg de rechthoekige borden met rode opdruk. De beschrijving hierboven gaat in de omgekeerde richting!
  • Extra info: meer info over deze wandeling vind je hier, klik hier om een pdf van het kaartje te downloaden

Coverbeeld:© Lander Loeckx

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content