tegelwippen © Getty Images

Hoera, het Vlaams Kampioenschap ‘Tegelwippen’ gaat van start

Minder beton, meer groen: ga jij mee de strijd aan? Wie weet wint je dorp, school, stad of vereniging wel het Vlaams kampioenschap ‘Tegelwippen’!

Waarom een Vlaams kampioenschap Tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en waterproblemen. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk is versteend. Al die stenen koelen niet af op een hete dag. En wanneer het regent, laten ze geen regen door. De riolen lopen overvol en je krijgt sneller wateroverlast. Tegels vervangen door groen helpt, want groene oppervlaktes werken als een spons en kunnen water beter opnemen in de bodem én bieden verkoeling.

vlaams kampioenschap tegelwippen
https://nk-tegelwippen.nl/ © https://nk-tegelwippen.nl/

Dus lanceert Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) op 21 maart, in navolging van Nederland, het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. In Nederland startten ze in 2020 een eerste toernooi tussen Amsterdam en Rotterdam, maar inmiddels doet het hele land mee. In totaal verwijderden de Nederlanders ruim 2,8 miljoen tegels, oftewel zo’n 250.000 vierkante meter aan steen. Dat zijn zo’n 35 voetbalvelden. Kunnen wij, Vlamingen, beter?

Waar wachten we nog op?

@RV via hln.be

Actrice Tine Embrechts en bekende tuinman Bartel Van Riet nemen alvast het voortouw en zijn de meter en peter van het nieuwe kampioenschap.

Een groener Vlaanderen begint in je eigen tuin

Tegelwippen betekent dus zoveel als meer groen en minder grijs. Kijk eens naar je eigen tuin. Er zijn vast nog plekjes waar verharding plaats kan maken voor groen.

Bekijk onze video en doe inspiratie op!

1 miljoen tegels wippen

Anton Christiaens is coördinator van de vzw Breekijzer en mede-organisator van het Vlaams kampioenschap Tegelwippen. Hij vertelt hierover in Het Laatste Nieuws: “ We hopen met het kampioenschap burgers, bedrijven, scholen en andere organisaties te motiveren om actief te gaan ontharden. We hebben nog maar net in Gent een test gedaan, door verschillende wijken tegen elkaar te laten ‘koerknallen’ en dat leverde al snel zo’n 1.000 uitgebroken tegels in tuinen en terrassen op. We hopen voor heel Vlaanderen 1 miljoen tegels te wippen.”

Het kampioenschap loopt tussen 21 maart en 31 oktober 2023. Alle praktische info vind je hier.

Veel succes en plezier!

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content