Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
getty images

Jouw tuin wordt steeds belangrijker in de strijd tegen de klimaatopwarming: 5 concrete tips

Curieuzeneuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen stelde afgelopen dagen haar definitieve tuinrapport voor. En wat blijkt? Elke tuin is even belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming. Ook de jouwe!

Meten is weten

Na een halfjaar meten, verzamelen en bodemstalen analyseren concludeerde ‘Curieuzeneuzen in de Tuin’ eerst en vooral dat we zélf veel in de hand hebben. De unieke informatie over de impact van extreme weersomstandigheden (hitte, droogte, regenval) op onze directe leefomgeving bewijzen duidelijk dat de inrichting en het onderhoud van jouw tuin een belangrijke factor is voor een aangenaam tuinklimaat.

Tuin als spons

Tijdens de natste zomer ooit kregen de wetenschappers een ongekende inkijk in de manier waarop onze tuinen reageren op grote hoeveelheden hemelwater. De waterbom van 15 juli (herinner je de immense overstromingen) maakte nog eens extra duidelijk dat onze tuinen als spons onmisbaar zijn bij extreme regenval. Veelal werken tuinen als spons voor hun hele omgeving: in steden kregen tuinen tot 10% meer water te verwerken.

klimaatopwarming tuin
Getty Images

5 tips voor een aangenaam klimaat in de tuin

Op basis van de resultaten van het onderzoek bundelen de experts vijf concrete tips die je als tuinier zelf kan (of misschien beter: moet) ondernemen. Dit lezen we in het rapport:

 1. “Vervang zoveel mogelijk grijs door groen!

  De tuinen in Vlaanderen bestaan voor ruim een kwart uit verhard oppervlak (stenen terrassen, opritten) dat ondoorlaatbaar is voor regen en volop warmte uitstraalt in de zomer. Grijs oppervlak omzetten in groen zorgt voor verkoeling in de zomer en geeft ook kleinere kans op natte kelders bij intense regenbuien. De analyse toont aan: goed voor verkoeling op hete dagen, verkoeling tijdens zwoele nachten én het opvangen van regenbommen.

 2. Baken je tuin af door een ‘levende’ afsluiting

  Stenen muren of betonplaten zorgen voor sterke opwarming door absorptie van zonnestraling en afgifte van hitte. Je tuin omgeven door een ‘levende afsluiting’, zoals een haag of struiken, zorgt voor een open structuur waar de wind doorheen kan, en geeft een verkoelend effect door verdamping van de planten. De analyse toont aan: goed voor verkoeling op hete dagen en verkoeling op zwoele nachten.

 3. Zet bomen in als ‘natuurlijke parasols’

  Je hoeft van je tuin geen bos te maken, maar een grote parasolboom is absoluut een aanwinst. Bomen verdampen water, creëren luchtstromingen en verkoelen instant. Onderschat die natuurlijke airco niet tijdens hete zomerdagen! Bomen helpen ook bij hevige regenval: hun bladerdek houdt water langer vast, waardoor de bodem minder water ineens te slikken krijgt. De analyse toont aan: goed voor verkoeling op hete dagen, verkoeling op zwoele nachten, en hulp bij regenbommen.

 4. Lui zijn brengt op!

  Sam Gooris wist het al jaren terug: laat je gras maar groeien en loop wat minder achter die grasmaaier. Langere vegetatie zorgt voor meer verkoeling in de zomer, en beschermt je gras tegen uitdroging. Daardoor wordt de kans op een bruin gazon weer kleiner. De analyse toont aan: goed voor verkoeling op hete dagen en verkoeling op zwoele nachten.

 5.  Wees nog luier en laat het afgereden gras liggen

  Dat zorgt voor extra koolstof in de bodem, de grond wordt rijker aan organisch materiaal waardoor de waterabsorptiecapaciteit van de bodem vergroot, en dus minder kans op een bruin gazon bij aanhoudende droogte. Opgeteld zit er ook zo’n 3.2 miljoen aan ton organisch koolstof in de bovenste 10 cm van alle Vlaamse tuinen. Indien we dit koolstofarchief met z’n allen nog wat extra uitbreiden, dan halen we zo actief CO2 uit de lucht.  Zo steekt je gazon een handje toe voor het klimaat.  De analyse toont aan: slim tuinbeheer kan CO2 uit de lucht halen.”

Maar het belangrijkste wetenschappelijk advies uit het rapport blijkt ook te zijn: geniet nog meer van je tuin, want je tuin is van onschatbare waarde!

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content