Getty Images

Vuurdoorn: een gedurfde blikvanger in de tuin

Vuurdoorn is prachtig als struik of in hagen, maar laat je niet vangen aan zijn doorns! Lees er hier meer over:

Bloemen en bessen

Vuurdoorn of Pyracantha (coccinea) bloeit tussen mei en juni en heeft witte kleine bloempjes, maar hét kenmerk van vuurdoorn verschijnt natuurlijk na de bloei: de kleurrijke bessen. In het najaar verschijnen naargelang de cultivar felle rode, oranje of gele bessen. Vogels nestelen zich graag in vuurdoorn. Lijsters en merels zijn bijvoorbeeld gek op de oranje en rode besjes. Wist je trouwens dat vogels altijd eerste de rode bessen wegplukken?

Vuurdoorn in bloei:

 in bloei
Getty Images

Pyracantha is bladhoudend en wordt gemiddeld zo’n twee meter hoog. De ‘Alexander’-soort beperkt zich tot een meter en de ‘Orange Glow’ gaat tot vijf meter de hoogte in. Hoewel de struik de voorkeur geeft aan een normaal vochtige bodem, weet hij ook perfect te overleven op drogere grond en zelfs in tegeltuintjes. Hij staat op verschillende plaatsen mooi in de tuin: als alleenstaande struik, maar ook als leiplant of ondoordringbare haag. Op welke manier je hem ook plant, hij staat het liefst op een plekje in de zon. Vuurdoorn komt het best tot zijn recht tussen of achter bodembedekkers.

Vuurdoorn als solitaire struik:

bessen
Getty Images

Vuurdoorn is een makkelijke plant, want snoeien hoeft niet. Tenzij de plant weinig plaats krijgt. Gebruik je Pyracantha als haag, dan geef je hem best twee keer per jaar een scheerbeurt.

Vuurdoorn als haag:

haag
Getty Images

Wil je een kindvriendelijke tuin? Dan is dit stekelige exemplaar misschien een minder goede optie. De takken dragen namelijk stevige doornen. Hieruit haal je liever geen verloren geschopte bal! De doornen zijn dan wel lastig, maar de struik is zeker een aanwinst in veel tuinen. Vuurdoorn is dan ook bij zowat alle plantenverkopers verkrijgbaar. Er is een ruime keuze aan variëteiten met namen die meestal verwijzen naar de beskleur.

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content