Getty Images

Zelf look planten? Nu doen!

Beginnen de lekkerste gerechten niet bijna altijd met ‘fruit een teentje look’? Inderdaad! En net daarom verdient deze eeuwenoude groente ook een plekje in jouw tuin! 

Altijd verse look in huis

Neen hoor, in september en oktober valt het moestuinseizoen nog niet in slaap. Het is de ideale periode om trage groeiers als look te planten. Op die manier heb je al van bij de start van het volgende moestuinseizoen altijd verse look in huis. Het plantje vraagt bijna geen onderhoud en neemt nauwelijks plaats in je tuin in. Omgekeerd evenredig met de opbrengst, dus!

Zo plant je look

Wim Lybaert legt in zijn boek ‘Mijn Moestuin’ uit hoe het moet:

  • Maak de teentjes voorzichtig los van de lookbol. Elke bol telt gemiddeld acht à tien teentjes. Meestal heb je voor één gezin aan vijf bollen genoeg voor een heel jaar!
  • Graaf elke 15 centimeter een putje van 9 centimeter diep, met 25 centimeter tussen de rijen. Geen tuin? Je kunt look ook in pot planten!
  • Plant de teentjes met de vlakke kant naar beneden.
  • Vul de gaten met losse aarde en duw goed toe. Geef water als je in een erg droge periode plant, anders niet.
look planten
Look planten doe je in september of oktober. Beeld: Getty Images

De look vormt zijn loof in november en december. Vanaf mei begint de bol zelf pas te verdikken. En ook hier geldt: hoe meer zon, hoe hoger de opbrengst.

Tip: Look groeit het best op onbemeste grond en op een bed waar dit jaar nog géén familielid groeide, bijvoorbeeld ui, sjalot of prei.

Flink geoogst? Bewaar je look dan op een droge, donkere plek.

look planten
Knoflook bewaarpot – 6,75 euro. Bekijk het hier.

En koken maar!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content