
Prachtige vlinders in je tuin dankzij deze vlinderstruiken
Zoet is goed
In de zomer vinden vlinders makkelijk genoeg eten, maar het in het voorjaar kunnen ze wel een helpende hand gebruiken. Heel wat vlinders en rupsen zijn blij met wat onkruid, zoals brandnetels en veldzuring. Maar als je echt veel vlinders wilt lokken in de winter, dan heb je wellicht meer succes met suikerwater en zoet vers fruit. Daar zijn ze pas echt verlekkerd op!
Vlinderhuisje
- Vlinders die in België de winter doorbrengen, zoals de citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en soms de atalanta, kun je onderdak geven in een vlinderkast.
- Hang ze op een beschut, zonnig plekje onder een afdak, op ooghoogte, en schik binnenin wat schors, dorre blaadjes en takjes.
- Een stukje appel lokt ze ernaartoe.
- Niet schrikken als je eens een kijkje neemt, zo’n huisje is ook zeer gewild door spinnen en oorwormen.
Lokplanten
Vlinders zijn verzot op bloemen met veel nectar. ’s Zomers zie je ze vooral op deze ‘zoete’ planten zitten:
Vlinderstruik
- De meest gekende plant die vlinder aantrekt is de Vlinderstruik, een prachtige plant die blauwe, paarse, roze of witte bloemetjes draagt. Niet enkel een succes bij vlinders, maar ook een prachtige aanvulling voor je tuin.
Fakkellelie
- Een vuurpijl of fakkellelie brengt de zomer naar je tuin met zijn felle kleurtjes.
Wisselbloem
- Met een lantana of wisselbloem krijg je een regenboog in je tuin. Bij het bloeien veranderen de bloemen van kleur, zodat het lijkt alsof je een kleurig boeketje aan elke stengel hebt. En vlinders zijn dol op die bloemetjes!
Wilde rozen
- Ook wilde rozen zijn goede lokplanten voor vlinders. Daarnaast staan ze ook nog eens supermooi in je tuin en heb je er bijna geen werk mee. Twee vliegen (of twee vlinders) in een klap!
Hemelsleutel
Dropplant
Ijzerhard
(Herfst)asters
Fijne ‘kraamplekjes’
Naast nectarplanten hebben vlinders ook waardplanten nodig, waar ze hun eitjes op afzetten en waar hun rupsen genoeg voedsel vinden om tot vlinders uit te groeien. Elke vlinder heeft zo z’n favoriete kraamplekje.
• Boomblauwtjes en
citroenvlinders: sporkehout (Rhamnus frangula)
• Distelvlinders: (sier)distels
• Icarusblauwtjes: klavers
• Zandoogjes: lang gras
De grootste?
Met wat geluk vliegt er een koninginnenpage in je tuin, de allermooiste en grootste vlinder van Vlaanderen, tot wel 7,5 cm! In 1 op de 10 tuinen zou er eentje zitten. De rupsen zijn fascinerend mooi, in fluogroen met zwarte en oranje stippels en strepen. Je vindt ze op het loof van wortels, venkel, dille, pastinaak en engelwortel.
Hoe meer rupsen, hoe meer mezen
Hoe mooi ze ook zijn, toch vraag je je af: wat is het nut van vlinders? Ze dragen een klein steentje bij in de bestuiving, maar ze vormen vooral een belangrijke voedselbron voor vogels en vleermuizen.
Hoe cru het ook klinkt: het aantal vlinderrupsen bepaalt mee hoeveel mezen er in je tuin wonen. Vlinderrupsen vormen namelijk een belangrijk onderdeel van het menu van jonge meesjes.
Bron: thespruce.com, beeld: Shutterstock, Pinterest