zoete aardappel moestuin
© Getty Images

Zoete aardappel uit de moestuin: planten, oogsten en opeten

Zoete aardappel of bataat uit eigen moestuin? Ja zeker! Tenzij het een heel natte zomer is, kun je in ons gematigd klimaat de Zuid-Amerikaanse knol prima kweken. Lees hier hoe je zoete aardappel plant, oogst én opeet!

Zoete aardappel in de moestuin planten

Zoete aardappel is een echte koukleum die absoluut geen vorst kan verdragen. Je plant ze pas wanneer het buiten ongeveer minimum 15 graden is, meestal vanaf eind mei of begin juni.

De zoete aardappel doet het prima in een moestuin met goed doorlatende, vruchtbare grond. Kies ook een zonnige, windstille locatie.

Voor je begint met planten, meng je onder de grond nog een laag organisch materiaal, zoals compost. Dat zal de groei stimuleren.

Zoete aardappelen worden meestal gekweekt uit ofwel plantenscheuten, zogenaamde ‘slips’ ofwel jonge gewortelde plantjes. Plant de scheuten ongeveer 30 cm uit elkaar in rijen die ongeveer 80 cm uit elkaar liggen.

Houd de grond vochtig, maar niet drassig, en leg een mulchlaag van ongeveer 10 cm tussen de planten om onkruid te voorkomen en vocht beter vast te houden.

Enkele variëteiten die het goed doen in ons gematigde klimaat zijn de ‘Beauregard’, ‘Georgia Jet’ en ‘O’Henry’.

zoete aardappel moestuin
Zoete aardappelplant © Getty Images

Zoete aardappelen zijn trouwens niet te vergelijken met de gewone aardappel. Ze zijn zelfs geen verre familie van elkaar. Je teelt ze anders, zijn gevoeliger voor andere ziektes en verlangen een andere verzorging. Zoete aardappel is een klimplant en doet een klein beetje denken aan haagwinde.

Oogsten

Zoete aardappelen kunnen worden geoogst zodra de bladeren beginnen af ​​te sterven, meestal in de late zomer of vroege herfst. Heb je kleine knolletjes? Gooi ze zeker niet weg, want die zijn vaak het allerlekkerst. Alle smaak is dan geconcentreerd in 1 klein bataatje. Maar met een beetje geluk heb je zo’n 2,5 tot 3 kilo oogst!

Opgelet, zoete aardappel is gevoelig aan kneuzingen, wees dus voorzichtig als je de knol naar boven haalt.

Laat je oogst een paar uur drogen in de zon en bewaar nadien op een koele, droge plaats.

zoete aardappel moestuin
© Getty Images

Opeten

Zoete aardappel kun je bakken, roosteren, pureren of verwerken in allerlei gerechten, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Smakelijk!

Nog meer lekkers uit de moestuin

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."