© Getty Images

Welke planten snoei je in de zomer?

Snoeien wordt vaak gezien als winterwerkje, maar toch hebben sommige bomen en heesters er baat bij om ook tijdens de zomer een knipbeurt te krijgen. Wat de voordelen ervan zijn en welke planten je nu kunt snoeien, lees je hier.

De voordelen van zomersnoei

Door bomen en struiken ook in de zomer te snoeien, bevorder je de groei en vruchtbaarheid. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘snoeien doet groeien’. Nog meer voordelen van een zomerse snoeibeurt:

  • Snoeiwonden herstellen sneller, wat het risico op infecties verkleint. Let er wel op dat je snoeit op een droge dag, maar niet in de brandende zon.
  • Je geeft de boom of struik meer ademruimte. De wind kan er beter doorwaaien, waardoor er minder kans is op de vorming van schimmels.
  • De plant zal meer jonge scheuten aanmaken vóór de winter.
  • Er kan meer zonlicht bij de knoppen, zodat fruitbomen meer vruchten kunnen produceren.
  • Bij het snoeien controleer je je boom of struik meteen op plagen of ziektes. Zo kun je tijdig ingrijpen.

Deze planten kun je in de zomer snoeien

1. Fruitbomen

Door fruitbomen in de zomer te snoeien, vertraag je de groei en stimuleer je de vorming van vruchten. ’s Winters geven we ze dan nog een snoeibeurt, om een mooie vorm te krijgen.

  • Bomen met pitvruchten (zoals appel- en perenbomen) snoei je best in de tweede helft van juli.
  • Perenbomen kun je eventueel snoeien rond half juni. Als de takken snel terug groeien, maar er weinig vruchten worden geproduceerd, kun je begin augustus nog wat bijknippen.
  • Bomen met steenvruchten, denk aan perzik-, pruimen- of kersenbomen, mogen in augustus, uiterlijk tot half september, worden gesnoeid.

Sommige soorten kleinfruit, zoals bramen en zomerframbozen, kun je na het oogsten meteen terugsnoeien. Zo vormen ze uitlopers om volgend jaar opnieuw vruchten te dragen.

2. Heesters

Struiken die bloeien in het voorjaar snoei je best direct na de bloei. Bij vroege bloeiers kan dat al in mei of juni. In de zomer kun je ze best niet helemaal terugsnoeien, want dan vormen ze onvoldoende uitlopers om volgend voorjaar te bloeien. Je kunt ze wel in vorm knippen door dikke takken weg te halen en een paar jonge scheuten weg te snoeien. De sterkste scheuten houd je over om opnieuw tot bloei te komen.

  • Snelle groeiers, zoals de blauweregen, moeten ook na de bloei worden teruggesnoeid. Dat doe je best in juli, zo voorkom je dat de uitlopers andere planten gaan onderdrukken of schade aanrichten.
  • Ook rozen mag je in de zomer snoeien. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, hierdoor stimuleer je de plant om te blijven bloeien in plaats van bottels of kleine scheutjes aan te maken.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content