Mijn verhaal: door een aangezichtsverlamming kon Joske dertig jaar niet glimlachen

Mijn verhaal: door een aangezichtsverlamming kon Joske dertig jaar niet glimlachen
© Getty Images

Wat als je op een dag wakker wordt, en merkt dat je een deel van je gezicht niet meer kunt bewegen? Het overkwam Joske: zij werd dertig jaar geleden getroffen door een aangezichtsverlamming, een aandoening waarbij de spieren in het gezicht volledig of gedeeltelijk verlamd zijn. Lees hier haar verhaal:

Joske (57): “Juni 1987. Ik was in volle voorbereiding van mijn huwelijk met Eddy, toen ik op een dag wakker werd met een verlamming aan mijn gezicht. De linkerkant van mijn gezicht bewoog niet meer. Mijn oog bleef continu openstaan en mijn mond hing scheef, waardoor ik niet meer kon glimlachen. Ik was in paniek, maar de huisarts stelde me gerust: met een beetje geduld zou dat zich vanzelf herstellen. Dat was helaas niet het geval en mijn ORL-arts (neus-, keel en oorspecialist, nvdr.) drong aan op een operatie. Hij ontdekte een goedaardig gezwel in mijn binnenoor, waarschijnlijk woekerend littekenweefsel na een eerdere ingreep. Het gezwel werd verwijderd, maar mijn facialis – de zenuw die voor je gezichtsuitdrukking zorgt – bleek onherstelbaar beschadigd.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Contact met lotgenoten

In België worden jaarlijks ongeveer 4.560 mensen getroffen door een aangezichtsverlamming. Om deze aandoening meer bespreekbaar te maken, organiseert de Werkgroep Aangezichtsverlamming aan de Arteveldehogeschool van 1 tot en met 7 maart de ‘Week van de aangezichtsverlamming’. Tijdens deze week worden onder meer online lezingen en infosessies gegeven én zijn er tal van initiatieven om lotgenoten samen te brengen.

Zo kun je je onder meer inschrijven voor Café faciale, een gratis online bijeenkomst georganiseerd voor en door lotgenoten. De bijeenkomst gaat door op 6 maart 2021 om 14.30 uur. Inschrijven is verplicht, dat kan via deze link.

Wil je meer weten over aangezichtsverlamming of ben je benieuwd naar de andere initiatieven? Je vind alle info terug via de website van de Arteveldehogeschool.

Meer openhartige verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)