©GettyImages

Eenzaam door corona: hoe een huisdier voor verlichting zorgt

Door Rani Merckx

Ze spinnen, ze kwispelen en ze maken ons zo gelukkig! In tijden van corona kunnen we ons door de opgelegde neem-afstand-regels al eens eenzaam voelen. Gelukkig zijn onze huisdieren er dan, die ons met een vriendelijk kopje of troostend likje helpen om ons beter te doen voelen.

Mensen zijn sociale wezens. Het contact met anderen is voor ons welzijn net zo belangrijk als goed slapen, goed eten en regelmatig bewegen. Maar door het coronavirus moeten we het voorlopig grotendeels stellen zonder knuffels en sociale contacten, wat al eens kan leiden tot eenzaamheid.

Het plezier van een huisdier

Dieren maken deel uit van ons gezin. Ze brengen leven in de brouwerij, geven ons het gevoel gewenst te zijn, zijn onze toeverlaat als we verdriet hebben én maken ons minder eenzaam.

Goed tegen eenzaamheid

Vooral dat laatste is opmerkelijk. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het simpelweg aaien van je huisdier eenzaamheid kan voorkomen, want dat geeft je een gevoel van kameraadschap en intimiteit. Het knuffelen en aaien van je huisdier zou het hormoon oxytocine vrijmaken. Dit knuffelhormoon geeft zowel jou als je huisdier een ontspannend gevoel en vermindert stress, het gevoel van angst én stimuleert het gevoel van verbondenheid.

Daarnaast trekt je viervoeter – met name je hond –  je ook uit het isolement voor zijn dagelijkse wandeling. Hierdoor ga je makkelijker andere mensen aanspreken.

Liever dan partner

Als je in een enquête vraagt aan vrouwen hoe ze zich na een drukke dag het liefst ontspannen, dan antwoordt de meerderheid dat ze dat liever doen met de hond of kat aan hun zijde dan met hun partner. Opmerkelijk hé? 😉

Mijn huisdier en ik

Is jouw huisdier je rots in de branding, dé oplossing tegen verveling of isolement? En tovert hij  met zijn grappige capriolen een glimlach op je gezicht? Neem een foto van jouw huisdier, post ‘m in onze gloednieuwe foto- en videotool libelle.be/wijhoudencontact en vertel zeker wat extra leuke weetjes over jouw beestje(s)!

En wie weet schittert je huisdier, met of zonder jou, in Libelle of op Libelle.be!

Zo ga je te werk:

  • klik hier en kies ervoor om een foto of video van je huisdier te uploaden (of kies voor allebei!)
  • geef je foto/video een omschrijving
  • laat snel even je mailadres achter
  • bekijk de galerij met foto’s/video’s van andere lezeressen
  • maak kans op een ereplekje in ons magazine of op Libelle.be

De huisdieren van de webredactie

Ook de redactieleden van Libelle blijven in hun ‘kot’. Gelukkig in het gezelschap van hun liefste viervoeters:

Digital analyst Thijs: “Deze kleine meid is zeer blij met al het thuiswerken van de afgelopen weken. Zoveel aandacht, zoveel tijd om te knuffelen. Toch een positief puntje aan deze crisis?”

 

Beautyredactrice Jolien: “Ik mis jullie, lieve Libelle-collega’s, maar gelukkig neemt mijn zachte knuffelkonijn jullie rol graag over. Al is ze wel iets minder babbelgraag dan jullie… 😉 Tot snel, en hou jullie gezond en wel! X #topcollega #libelleteam #wijhoudencontact”

Videoproducer Tim: “Georges de kat geniet van het thuiswerken. Gezellig voor hem, niet zo handig voor mij…”

#WIJHOUDENCONTACT, JIJ TOCH OOK?
Alle warme initiatieven, interessante updates, thuiswerktips, DIY-ideeën en grappige of ontroerende columns in tijden van corona vind je hier!

Lees ook:

Partner Content