De figuranten uit je favoriete soap: “Voor mij heeft figureren niets met ambitie te maken, maar alles met gezelligheid”

Stand-in voor Carmen, vroedman van Femke, het echte Gastonneke… Hun taak is meestal om zo weinig mogelijk op te vallen, maar vandaag staan ze ín de spotlights: de figuranten van ‘Thuis’, ‘Familie’ en ‘FC De Kampioenen’.

Jurgen, Natascha en Tom zijn thuis op de set van ‘Thuis’

Jurgen (49): “Ik figureerde als caféganger in ‘Bar Madam’ toen de regisseur me vroeg of ik agent wilde spelen. Hij vond dat ik er de looks voor had. Sindsdien ben ik al anderhalf jaar vooral agent in ‘Thuis’. Het meest spectaculaire was de ontploffing van de bom die voor Tim en Dieter bedoeld was. Ik was één van de agenten die op de grond geworpen werd.

Drie uur opname voor een scène van drie seconden. De cameraman die ons shot filmde, hing onder de koffie die we telkens moesten morsen. In het echte leven ben ik onderhoudsman in een IT-bedrijf. Nadat ik op tv ben geweest, word ik vaak aangesproken. ‘Ge waart zo serieus!’ Maar ja, als agent moet dat, he!”

Natascha (48): “Ik werk als laborante aan de universiteit van Hasselt en ook ik ben al eens herkend door een student. Ze had het beeld stilgezet en er zelfs een foto van mijn Facebookprofiel naast gehouden. Vandaag ben ik vooral agent in ‘Thuis’, maar ik ben al van alles geweest. Wielertoerist en jogger, druivenplukker en verpleegster: die afwisseling is heel fijn. Ik wil graag eens zombie spelen, maar dat zal waarschijnlijk niet in ‘Thuis’ zijn.” (lacht)

Vandaag ben ik vooral agent, maar ik was ook al wielertoerist en jogger, druivenplukker en verpleegster. Die afwisseling is heel fijn

Natascha

Tom (49): “Ik heb in ‘Thuis’ het beroep dat ik ook in het echte leven uitoefen: vroedman. Ongeveer tien jaar geleden ben ik er toevallig ingerold omdat ik in het ziekenhuis werkte waar de bevalling van Femke gefilmd werd. Omdat ik vroeger nog een musicalopleiding heb gevolgd, kwamen ze uit bij mij.

Als baby mochten ze Theo gebruiken, de pasgeborene van één van onze gynaecologen. Intussen heb ik al vier ‘Thuis’-baby’s ter wereld mogen helpen. Ik geef ook suggesties om het realistisch in beeld te brengen. Soms durven ze wel eens te veel bloed op het hoofd van een baby aanbrengen. (lacht) Ik heb ook al actrices begeleid bij hun échte bevalling, omdat we een klik hadden op de set.”

Oma Lieve, dochter Cindy en kleinzoon Nio stralen in hun favoriete soap ‘Familie’

Cindy (40): “Ik ben als eerste begonnen met figuratie, daarna volgde mijn mama Lieve, vervolgens mijn zoontje Nio. Voor mij is acteren een droom. Ik heb als jonge twintiger op het podium gestaan in grote resorts in het buitenland, als animator. Dansen in ‘Grease’ en dan het applaus van het publiek: heerlijk. Figureren is helemaal anders: je moet net zo weinig mogelijk de aandacht trekken. Maar ook hier geniet ik van. En als ik met mijn mama naar een opdracht ga, is dat pure qualitytime.”

Lieve (65): “Ik zeg altijd dat figureren me jong houdt. Voor mij heeft het niets met ambitie te maken, maar alles met gezelligheid. Ik heb al veel vrienden gemaakt, het is een fijne hobby. En het is leuk om een blik achter de schermen te werpen van mijn favoriete soap. Ik heb al vaak in de Foodbar gezeten en gedaan alsof ik broodjes at. Weet je dat je als figurant nooit écht mag praten, maar enkel mag lippen? Wij moeten zo stil mogelijk zijn.”

Toen ik hoorde dat ze een blond jongetje zochten, nam ik Nio mee. Hij heeft nu een eigen loge

Cindy

Cindy: “Toen ik hoorde dat ze een blond jongetje zochten voor Gastonneke, heb ik Nio ingeschreven. Door de wet op kinderarbeid moeten ze met verschillende kinderen werken en ik vind het super dat hij er één van is. Als er opnames zijn, heeft hij een eigen loge en hij is goede vrienden met de acteurs. Zijn favoriet is natuurlijk opa Jef, en ook mama Hanne vindt hij geweldig. Wat zeg jij altijd als ze moeten beginnen, Nio?”

Nio (3,5): “Eén, twee, drie… Actie!”

FC De Kampioenen is de thuisploeg van Denise en Maria

Maria (53): “De leukste figurantenrol in ‘FC De Kampioenen’ was natuurlijk die van supporter. Er was een publieks-opwarmer die ons zei wat en wanneer we moesten roepen. De sfeer was altijd ongelooflijk feestelijk. Boe roepen, juichen, applaudisseren: ik zou er nog bijna voetbalfan door geworden zijn. (lacht) En wat ook geweldig is, zijn de acteurs. Stuk voor stuk zijn ze sympathiek.”

Denise (83): “Dat kan ik beamen. Marcske, die is gewoon in het echt Marcske! Wat een grappige man, altijd klaar voor een mopje. En ook wijlen Johny Voners heeft mijn hart gestolen. Ann Tuts vond ik de meest vriendelijke: zij was heel open tegen alle figuranten. En Niels natuurlijk ook.”

Ik was ooit vier dagen stand-in voor Carmen in de film ‘Viva Boma’. Het was geweldig om met Nero te mogen rondlopen

Maria

Maria: “Ik heb de eer gehad om eens vier dagen stand-in te zijn voor Carmen in de film ‘Viva Boma’. Ze zochten iemand met rode krullen, en zo kwamen ze bij mij uit. Het was geweldig om met Nero te mogen rondlopen – wist je dat het bij sommige shots een nephond is? – en Xavier was supervriendelijk. ‘Ah, gij zijt mijn sjoeke’, lachte hij. Ik ben fier dat ik deel mag uitmaken van deze iconische reeks. Ik heb alle dvd-boxen en heb alle films gezien. De naam Carmen is zelfs blijven plakken, veel mensen noemen me nog zo!”

Denise: “Ik wil blijven figureren, zolang ik kan. Vandaag word ik vooral als oma gecast, maar ik kan daar mee lachen. Ik heb al een traplift, een rollator en een scootmobiel uitgetest, ik weet wat me te wachten staat. En toen ze bij de make-up wat lippenstift op mijn tanden hadden gemorst, stelde ik voor om mijn vals gebit uit te doen om het weg te poetsen. Hilariteit alom!”

Uit: Libelle 35/2023 • Tekst: Lisa Gabriëls • Foto’s: Debby Termonia

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content