Sara

Groeten uit Zweden: “De sociale media slaan je dood met advies en dat kan nefast zijn voor tieners”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 43, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (15) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

‘Het werkt, mama!’, roept dochter Stina enthousiast als ze ‘s morgens vroeg uit haar kamer gelopen komt. Die ‘het’ was een dagcrème en een stick die haar beginnende puistjes onder controle moesten houden. Maar die ‘het’ was ook vooral een variant die niet op TikTok gepromoot werd, en die geen toxische stoffen bevat. Het gaat tenslotte om een tienerhuidje.

Toen ik Stina’s leeftijd had, was er van skincare amper sprake. Een dagelijkse routine met crèmekes en serums allerhande was niet iets waar de doordeweekse 12-jarige mee bezig was. Als je veel last had van acne, nam je moeder je mee naar de dermatoloog en daarmee was de kous af.

De sociale media, inclusief TikTok, slaan je dood met advies allerhande, ook wat huidverzorging voor tieners betreft

Tegenwoordig slaan de sociale media je dood met advies allerhande, ook, en niet in het minst, wat huidverzorging betreft. En daar zijn die tienermeisjes met die eerste puistjes natuurlijk heel gevoelig voor.

Raad geven zonder te pushen

Daar is hij weer, de tweestrijd in de opvoeding van tieners. ‘Raad geven met heel goede bedoelingen’ wordt al snel begrepen als ‘pushen in een bepaalde richting’. En de richting die de mama kiest is niet noodzakelijk de juiste in de ogen van de puberdochter die duidelijk zoekende is.

Die specifieke raad kwam er nadat de dochter enkele maanden geleden terugkwam van een shopping uitje met de vriendinnen. Ze had een leuke jas gekocht, maar ook heel wat huidverzorgingsproducten. Niets mis mee, tenzij je -net zoals ik- niet zomaar eender wat op je huid smeert.

En dat weet dochterlief, die mijn bedenkelijke blik niet kon vermijden en voor ik iets kon vragen, zei ‘je moet je geen zorgen maken, iedereen gebruikt dit’. Het gaat om een gezichtsserum, hoor ik je denken, niet over drugs of andere verboden middelen. En toch vond ik mijn kritische blik niet overdreven.

We mogen onze tieners niet onderschatten. Hun mening doet er ook toe

Op zo’n moment ben ik blij met een dochter als de mijne, die -voorlopig nog?- wil praten en ook best kritisch kan zijn als het erop aankomt. Zolang ik niet te belerend klink en enkel mijn mening wil doordrukken. Want ook al hebben wij ouders bakken ervaring, toch mogen we onze tieners niet onderschatten. Hun mening doet er ook toe.

Praten over gezonde huidverzorging

Stina en ik hadden het over de lokroep van TikTok en het aanprijzen van producten, maar ook over de invloed van vriendinnen en er willen bijhoren. Maar net zo belangrijk als mijn licht kritische noot over bovenstaande, was haar mening. Haar vragen en bezorgdheden. Ik kon haar duidelijk maken dat ze best kritisch mocht zijn over wat ze op haar jonge huidje smeerde, maar tegelijkertijd kon zij me heel wat bijleren over het belang van een dagelijkse huidverzorging, en alle stappen die erbij horen. En dat bleek iets meer dan enkel een goede dagcrème.

Samen bekeken we wat ze had gekocht en checkten of die spullen geen hormoonverstoorders of andere schadelijke stoffen bevatten. Tot slot vulden we het aan met enkele producten die ze volgens de filmpjes op social media écht nodig had, maar kozen voor een natuurlijk variant.

Haar huid straalde, en zij ook. Eind goed, al goed?

Eind goed, al goed, althans in theorie. Want het was bang afwachten hoe dochterlief, én haar gevoelige puberhuidje zouden reageren. De ‘het werkt, mama’, zei genoeg, toch?

Haar huid straalde, maar ook de rest. Mission accomplished. Zolang je blijft praten, en vooral ook luistert, komt alles goed.

Meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content