Sara

Groeten uit Zweden: “Elke dag een halfuurtje yoga houdt me fysiek, maar vooral ook mentaal in balans”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 42, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (14) en Stina (11). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Goed bezig, zeg ik stilletjes tegen mezelf. Ook al ben ik niet even lenig en lijken mijn poses meestal niet op die van de lerares op mijn scherm, ik ben fier op mezelf dat ik al bijna drie jaar zo goed als elke dag op m’n yogamat sta, zit of lig. Het begon – eerder toevallig – tijdens de coronacrisis. Toen de yoga in het dorp on hold stond, voelde ik aan alles in mijn lijf dat ik op zoek moest naar een alternatief. Intussen houden die dagelijkse online lessen me al bijna drie jaar fysiek, maar vooral ook mentaal in balans.

Yoga: een halfuurtje tijd voor mezelf

Het is heilig, dat halfuurtje per dag enkel en alleen voor mezelf. Het moment dat manlief ‘s morgens de kinderen naar school brengt is het pure me-time. Ik rol mijn matje uit en geniet van de stilte die er in huis heerst. Als je allebei thuis werkt en de kinderen vroeg terug zijn van school, zijn die momenten eerder schaars. Een extra motivatie om er elke dag bewust van te genieten.

Ik geniet van het uitzicht op de Zweedse natuur en hoe die elke dag stilletjes verandert.

Ik rol mijn matje uit, laat mijn favoriete geur door de kamer zweven en kijk naar buiten. Ik geniet van het uitzicht op de Zweedse natuur en hoe die elke dag stilletjes verandert. Soms regent het of is het gewoon grijs, maar het meest hou ik van sneeuwvlokjes die langzaam naar beneden dwarrelen of de ochtendzon die door het bos schijnt. Noem het genieten, mediteren of gewoon een momentje van bewustzijn inbouwen in je dag.

groeten uit Zweden, yoga
© Sara Dekens

Met beide voetjes stevig op de grond

Vroeger zou ik dit vast als zweverig omschreven hebben. Ik stond het liefst met beide voetjes stevig op de grond. Vandaag ook, maar op een andere, meer bewuste manier. Komt het doordat de natuur zo aanwezig en zo dichtbij is? Het bos is er, als een trouwe vriend die je helpt als je hem nodig hebt, zonder oordeel. Een korte wandeling in de natuur doet me herleven, maar gewoon kijken en zien dat het er is, doet soms evenveel deugd.

De yoga in het dorp is een welkome afwisseling met de me-timemomentjes thuis.

Onlangs las ik dat zelfs vijf minuten naar je kamerplant kijken je rust brengt. Het is niet the real deal, maar ook door gewoon bewust de natuur visueel in je op te nemen doe je jezelf een enorm plezier. Dat ervaar ik dus elke ochtend, als ik mijn matje uitrol en door het raam kijk. Mijn favoriete yogaplekje.

Sinds kort neem ik mijn matje ook terug mee naar de yoga in het Zweeds dorp, een welkome afwisseling met de me-timemomentjes thuis. Geen fancy studio hier, maar een lieve en gedreven lerares die haar uiterste best doet om een warme en veilige omgeving te creëren waar iedereen op eigen tempo aan lichaam en geest werkt. Meer moet dan niet zijn, toch?

Nog meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content