Links: Lana. Rechts: Elisabeth

Jeugdvriendinnen: “Toen ze hoorde dat ik gepest werd, zat er meteen een hartverwarmend briefje in de bus”

Door Isabelle Ignoul

Nieuwe vriendschapsbanden smeden, niets zo fijn als dat. Maar natuurlijk zijn er ook vriendschappen die al heel wat jaren meegaan. Zoals die van de jeugdvriendinnen Elisabeth (25) en Lana (23).

Van ‘den buiten’ naar de stad

“Ik was vijf jaar oud toen mijn ouders een bakkerij overnamen in Aarschot”, vertelt Lana. We kwamen van het echte platteland, dus dat was zeker wennen. Ik kende er bovendien niemand en ben zelf enig kind. De zaak van mijn ouders grensde aan een lingeriewinkel. De eigenares van de lingeriewinkel kwam geregeld langs en babbelde dan met mama over de kinderen. Blijkbaar had zij ook dochters van ongeveer dezelfde leeftijd. Zo kwam het dat ik enkele maanden later ineens op het verjaardagsfeestje van haar dochter Elisabeth was uitgenodigd. Ik kende er nog niemand, ook de jarige niet.

Ons contact bleef de eerste maanden vooral bij eens bij elkaar gaan spelen om de x-aantal weken of maanden. Omdat onze woningen aan elkaar grensden, kon ik hun tuin zien door mijn slaapkamerraam en hadden we een gedeeld plat dak. Jaarlijks in juli werd er een braderie in Aarschot georganiseerd. Daar verkochten we ons afgedankte speelgoed op lakentjes, Elisabeth en ik naast elkaar. Dat was ieder jaar een feest.

Steun tijdens pesterijen

“In de lagere school ben ik gepest geweest. Dat had een enorme impact op mijn gemoedstoestand en ook mijn ouders zagen dat. Mama vertelde haar zorgen tegen de mama van Elisabeth. Op een dag kwam ik thuis van school en lag er een brief voor me klaar, van mijn buurmeisje. Elisabeth sleurde me echt door deze moeilijke periode. We begonnen meer en meer met elkaar op te trekken en onze straat evolueerde naar onze speeltuin. We haalden regelmatig een ijsje op de hoek en iedere eerste zaterdag van de maand wandelden we naar de cinema verderop om een film te kijken. Of speelden we op Nintendo Wii.

“Elisabeth sleurde me echt door die moeilijke periode”

Toen we wat ouder werden, bingewatchten we Ghost Whisperer. Ik heb de serie nog altijd op dvd. Dat is echt pure nostalgie als we die nog eens opzetten.” (lacht)

jeugdvriendinnen
Links: Elisabeth rechts: Lana

Nooit uit het oog

“Ik was twaalf jaar oud toen mijn ouders hun zaak jammer genoeg moesten sluiten. De eigenaar van het pand had besloten om het te verkopen zodat er appartementen op opgezet konden worden. Elisabeth en ik zaten allebei op andere middelbare scholen. Soms zagen we elkaar een half jaar niet. Maar onze vriendschap verwaterde niet. We zagen elkaar een pak minder, maar Elisabeth bleef op de hoogte van alles wat er afspeelde in mijn leven en ik over het hare. Van eerste vriendjes tot studiekeuzes.

“Soms zagen we elkaar een half jaar niet. Maar onze vriendschap verwaterde niet”

Toen we achttien werden en allebei een rijbewijs hadden, zagen we elkaar een stuk vaker. Er kwamen weer meer cinemadates, we bleven meer bij elkaar slapen en Ghost Whisperer kijken, bakten samen cake … het zijn allemaal vaste waardes in onze vriendschap. En we werden steeds onafscheidelijker.

Twee jaar geleden vloog ik Elisabeth zelfs achterna op haar Erasmus. Zo beleefden we samen een zalige tien dagen in Miami.

jeugdvriendinnen
Samen kerst vieren in Miami

Getuige van elkaars mijlpalen

“Nu vind ik het vooral heerlijk dat we in de fase beland zijn van uit huis gaan en eerste woningen. Elisabeth woont nu in Antwerpen en zo deden we enkele weken geleden een marktje op zaterdag en toonde ze me daarna haar eerste huisje. Dat is echt genieten.

Toen ik besliste om weer richting onze vertrouwde straat in Aarschot te trekken en me daar te settelen, was Eli ook de eerste om het te horen. Kortom, ik mag dan misschien wel enig kind zijn, ik ben opgegroeid met een zus, next door.

jeugdvriendinnen

 

Foto’s: eigendom vriendinnen

 

Lees over twee weken een nieuw jeugdvriendinnenverhaal!

Wil je ook samen met je bestie schitteren op Libelle.be? Stuur dan snel een mailtje met jullie verhaal en een paar foto’s (een paar jeugdfoto’s en een paar recente) naar isabelle.ignoul@libelle.be. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

 

Deze jeugdvriendinnenverhalen wil je vast ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content