Getuigenissen
Mijn babysit en ik: “Als enig kind van gescheiden ouders miste ik iemand die er altijd was. Marian was die persoon voor mij”
Door De Redactie

Ze zijn de kinderpyjama’s al lang ontgroeid, maar jaren later hebben deze drie babysitduo’s nog altijd een bijzondere band.

Karen en Annelies

Hoofdredactrice Karen (47) was jarenlang de vaste babysite van redactrice Annelies (39), nu zijn ze schoonzussen en collega’s.

Babysit Karen en Annelies

Annelies: “Ik weet nog toen ik voor het eerst bij mijn man Wim – toen nog lief – bleef slapen, dat ik ’s ochtends Karen in de hal passeerde en we elkaar vrolijk dag zeiden, tot grote verbazing van Wim.”

Karen: “Ik woonde niet meer thuis, maar sprong toevallig even binnen, en zei vrijwel meteen tegen ons mama: ‘Annelies ziet er misschien wel uit als een poppemieke, maar vergis je niet, ’t is er een met veel pit. Perfect voor onze Wim!’ Nu ja, ik kende je ook al sinds je zevende, hè. ”

Dansen op de Dolly Dots

Annelies: “Als Karen kwam babysitten, dan was het feest. Ze was echt hilarisch. Zo mocht ik thuis niet naar ‘Tien om te Zien’ kijken, maar als Karen kwam, dus wel. Ik zie ons nog polonaises dansen rond de keukentafel op Vlaamse schlagers. Dolle pret!”

Karen: “Annelies en haar broer waren dan ook een heel dankbaar publiek. Ze vroegen altijd ‘een dansje’. Ik kopieerde de dansjes van tv, of verzon ze ter plekke. Zo ken ik nog altijd alle pasjes van toen, van de Dolly Dots tot Plaza. Om daarna in de zetel te ploffen als ze naar bed gingen – die ene ongemakkelijke met de veel te lage hoofdsteun, weet je nog? Ze moesten er ook altijd zo vroeg in, dat vond ik soms jammer.”

Fruitsap en Hula Hoops

Annelies: “Ja, mijn ouders waren best streng. Maar ik herinner me toch vooral dat feestgevoel van toen, hoor! Plezier maken, een glaasje fruitsap en een kommetje Hula Hoops chips erbij. Die geur bleef nog urenlang aan je vingers hangen…”

Als Karen kwam, was het feest. Inclusief polonaises rond de keukentafel op Vlaamse schlagers

Karen: “Ik had via het babysitten ook meteen een extra baantje te pakken, samen met mijn zus: meehelpen in de lingeriewinkel van Annelies’ mama in Lier tijdens de braderij. Dan trok mijn zus ter plaatse zo’n veel te grote herenpyjama aan die ze niet verkocht kreeg, en liep ze daarmee parmantig in het rond.”

Annelies: “Hilarisch, ik zei het toch? En het leuke is dat we op familiefeesten nu ook nog altijd lustig voortdoen. Geloof mij, als ik mijn kinderen vertel over ‘tante Karens dansjes’, dan weten ze allebei meteen wat ik bedoel!”

Noëlla en Yasmine

Noëlla (46) paste al op Yasmine (30) toen die nog maar een baby was, ze voelen zich als zussen.

Babysit Noëlla en Yasmine

Noëlla: “Toen ik beviel van mijn eerste, vroeg de verpleegster: ‘Je hoeveelste kind is dit?’ Normaal gezien moest je op hen wachten om je baby voor het eerst te wassen, maar ik stond op en deed dat meteen zelf. Tja, ik had natuurlijk al ruimschoots geoefend met Yasmine en haar broertje! (lacht)”

Yasmine: “‘Mijn eerste kindjes’, zo noemt Noëlla ons nu nog altijd. Ze is er al zolang ik het me kan herinneren. Ze kwam dan ook vaak babysitten: tijdens de week wanneer mama moest studeren, elk weekend, elke vakantie… Overal nam ze ons mee naartoe, zelfs als ze vrijaf had.”

Met de auto naar Disneyland

Noëlla: “Yasmine woonde vlak bij mij, dat was heel handig. Soms sliep ze al als ik kwam. Dan stapte ik expres op die ene krakende trede, zodat ik nog even met haar kon spelen. Ook mijn toenmalige vriendje wist dat de kinderen altijd voorgingen, meer dan eens heeft hij ons rondgevoerd in zijn auto, een keer zelfs tot helemaal in Disneyland. Het feit dat Yasmines papa de verzekeringsmakelaar was van de mijne, hielp natuurlijk ook. Haar ouders vertrouwden me voor de volle honderd procent.”

Soms sliep Yasmine al als ik kwam. Dan stapte ik expres op die ene krakende trede, zodat ik nog even met haar kon spelen

Yasmine: “Noëlla was er altijd, ook op kamp met de jeugdbeweging, waar ze mee ging koken. Dat voelde als een grote zus die over me waakte. Of die me terechtwees, als ik het een beetje uithing als tiener. Dan werd ik eerst apart genomen door mijn leiding en dan wist ik: oh nee, Noëlla gaat me straks ook nog naar mijn vijs geven…”

Noëlla: “Ja, dat herinner ik me nog. En dan vooral dat gevoel van ‘zo heb ik je niet opgevoed!’ (lacht) Je bent en blijft mijn babysitkindje… Ik vind het een voorrecht om je van zo dichtbij te hebben zien opgroeien tot de vrouw die je nu bent geworden.

Delegeren en organiseren

Yasmine: “Noëlla heeft een enorme invloed op mijn leven gehad, nu nog steeds. Ze heeft een groot hart en een enorm groot rechtvaardigheidsgevoel. Bij alle grote momenten is ze er, en vice versa. Zoals laatst nog, op mijn dertigste verjaardag. Er zitten ook stukjes van Noëlla in mij. Mijn papa zei bijvoorbeeld: ‘Dat delegeren en organiseren… dat heb je écht van Noëlla!’ ” (lacht)

Marian en Luna

Marian (33) paste vroeger op Luna (24), nu is Luna de babysit van Marians kinderen.

Babysit Marian en Luna

Marian: “Ik had al wat babysitervaring toen ik bij Luna’s gezin terechtkwam via de Gezinsbond, maar vrijwel meteen voelde ik dat de klik met Luna… anders was. Intenser. Luna was heel matuur en zelfstandig voor haar leeftijd, ook al was ze nog maar zeven.”

Luna: “Zowel bij mijn mama als papa had ik kleinere broers en zusjes en dat was niet altijd even gemakkelijk. Ik miste iemand die er altijd was en Marian was die persoon voor mij. Ze kwam eerst in papa’s gezin en later ook bij mama op mij passen. Ze was een warme constante in mijn leven, bij haar kon en mocht ik echt voluit kind zijn.

Lieve briefjes

Marian: “Al snel nam Luna me in vertrouwen; dan vertelde ze me over school, vriendinnen, thuis… Ook al waren de kleintjes er, die sfeer tussen ons was toch exclusief.

Luna: “Soms werd het laat en dan bleef Marian slapen op een matras naast mijn bed, dat was echt feest! Vaak was ze al weg als ik opstond en dan had ze een briefje of een tekening voor me achtergelaten. Dat vond ik echt geweldig. En eerlijk gezegd verwachtte ik dat op den duur ook. Later deed ik hetzelfde bij mijn babysitkindjes, Marian heeft me dus geïnspireerd.”

Naar de markt met twee kleintjes

Marian: “Luna en ik zijn heel complementair, ondanks het leeftijdsverschil van negen jaar. We hebben altijd contact gehouden en hebben elkaar daardoor ook van heel dichtbij zien opgroeien en evolueren. Vriendjes, studies, de komst van mijn twee kindjes… Luna was altijd in de buurt.

Als enig kind van gescheiden ouders miste ik iemand die er altijd was. Marian was die persoon voor mij

Luna: “Ik denk dat ik elk appartement van Marian heb gezien. Zo ging ik naar haar kot voor bijles wiskunde als ik even in paniek schoot voor een examen. En bij elke grote beslissing zal ik altijd even polsen bij Marian. Onze band is echt heel bijzonder.”

Marian: “Ik vind Luna’s creativiteit en levenslust enorm inspirerend. Ook mijn kindjes zijn gek op haar, ze komt ook soms op hen babysitten. Ik geef dan wat instructies, maar Luna doet gewoon lekker haar ding. Zo ging ik laatst een weekendje weg met mijn man en plots stuurde Luna een selfie. Ze was zonder verpinken met een kleuter en een baby ‘eventjes naar de markt’ gegaan. Geweldig, toch?”

Uit: Libelle 05/2023Tekst: Nele Caubergs • Foto’s: Tjorven Boucher • Styling: Harald Ligtvoet • Make-up: Ad van Mierlo • Met dank aan Les Jumelles, C&A, Bristol, La Redoute Interieurs, Sissy Boy, Jutta, Ikea, Veritas, Essentiel Antwerp, Mayerline, Oui Stores

Meer openhartige verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! seconden

Partner Content