Mijn verhaal: Mamadou ontvluchtte Senegal omdat hij homo is

Mijn verhaal: Mamadou ontvluchtte Senegal omdat hij homo is
© Getty Images

Anno 2021 worden holebi’s en transgenders jammer genoeg nog steeds geconfronteerd met discriminatie en geweld. Niet alleen in ons land, maar wéreldwijd. Zo ontvluchtte Mamadou zijn thuisland Senegal, omdat in zijn cultuur homoseksualiteit een groot taboe is. 

Mamadou (40): “De eerste keer dat ik een gay pride parade bezocht, zal ik nooit vergeten. Dat was in Brussel, op 14 mei 2011. Die datum zal eeuwig in mijn geheugen gegrift staan. Dat gevoel van vrijheid en samenhorigheid, dat had ik nog nooit meegemaakt. In Senegal, waar ik ben opgegroeid, is homoseksualiteit namelijk illegaal.

Dat ik homo ben, daar was ik op tienjarige leeftijd al uit. Ik was vaak verliefd op mijn speelkameraadjes van het dorp, speelde graag met meisjesspeelgoed en bracht veel tijd door met mijn mama. Dan hielp ik haar in de keuken. Ik was het buitenbeentje van de familie, en werd vaak gepest door mijn vader, mijn acht broers en vijf zussen. “Als je zo’n moederskindje blijft, word je nog homo”, zeiden ze vaak. Soms sloegen ze me zelfs. Ik denk dat ze jaloers waren op de band die ik met mijn mama had, want ik was haar oogappel. Zij was de enige die me verdedigde, maar zelf stond ze ook machteloos. In onze cultuur is homoseksualiteit immers een groot taboe. Uit de kast komen was dan ook geen optie, want dan zou ik op slag al mijn vrienden en familie kwijt zijn, én mijn eigen veiligheid op het spel zetten. In sommige buurten in mijn stad werden holebi’s gelyncht of gestenigd. Als je geluk had, kwam de politie op tijd tussen en werd je ‘gewoon’ gearresteerd in plaats van vermoord.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Meer openhartige verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)