
Deze 5 toppers schitterden op de Special Olympics
In mei schitterden deze vijf toppers al op de Nationale Spelen in Mechelen, en afgelopen maand vertegenwoordigen ze België op de Special Olympics in Berlijn. En met succes: we sloten de wereldspelen af met in totaal 126 medailles!
Wat is Special Olympics
Special Olympics organiseert wereldwijd sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium telt 20.000 atleten en organiseert elk jaar Nationale Spelen (onlangs in Mechelen). Om de twee jaar zijn er Wereldspelen, dit jaar van 17 tot 25 juni in Berlijn. Voor België gingen er 76 atleten mee.
Meer info: special-olympics.be. Op zoek naar een G-sportclub? Kijk op gsportvlaanderen.be
1. Tennisster Lies Gielis
In Zuid-Korea mocht ik de vlag van Special Olympics vasthouden. Een bijzonder moment
Mooie herinnering
“Voor mij zijn dit al de vijfde Wereldspelen, ik ben al in Athene, Los Angeles, Zuid-Korea en Abu Dhabi geweest. In Zuid-Korea mocht ik tijdens de openingsceremonie mee de vlag van Special Olympics vasthouden.”
Winnen vind ik…
“belangrijk! Ik win natuurlijk niet altijd en dan ben ik even teleurgesteld, maar dat gaat snel voorbij.”
Mijn idool…
“is Kim Clijsters. Ik heb haar al eens ontmoet in Tessenderlo, waar ik train. Mijn mama is natuurlijk ook heel belangrijk voor mij. Ze is ook mijn coach. Het is fijn dat ze meegaat, want we zijn meer dan twee weken in Berlijn.”
Bijzonder moment
“Ik ben gevolgd voor het VTM-programma ‘Alles voor de Spelen’ met Koen Wauters. Op een ochtend in het trainingsweekend voor Berlijn is hij mij eens veel te vroeg wakker komen maken. Ik was toch wel wat slechtgezind toen hij in mijn kamer stond met een vrolijke ‘goeiemorgen morgen’. Hij heeft het wel goedgemaakt met een boterham met kaas en choco.”
Mijn werk als ambassadrice
“Als ambassadrice ga je op verschillende plaatsen spreken over Special Olympics. Ik vertel mijn verhaal, welke sporten ik allemaal doe, waar ik al geweest ben en welke medailles ik al gehaald heb. Dat doe ik ook in scholen, de leerlingen mogen dan vragen stellen. Heerlijk vind ik dat.”
Mama en coach Lutgard over Lies
“Lies heeft een mentale beperking en moeite met haar fijne motoriek, maar niks is haar te veel. Naast haar tennis en al haar andere sporten werkt ze in twee kleuterscholen. Ze speelt met de kindjes, gaat met hen naar het toilet…
Mocht ze geen beperking hebben dan was ze zeker een goede kleuterjuf geworden, maar nu is ze óók heel belangrijk op school. Ik hoop voor Lies dat ze een medaille haalt in Berlijn, maar ik ben sowieso heel erg trots op wat ze bereikt heeft.”
2. Judoka Amal Ibrahimi
Ik heb al een paar keer een medaille gewonnen, en dat voelt geweldig
Waarom judo?
Amal (18): “Mijn mama zocht naar een G-sportclub (voor mensen met een beperking of een chronische aandoening, red.) en kwam zo uit bij de A-Judoclub Tatami – vrienden. De klik was er meteen. Ik voel me goed in deze club, kan er mijn problemen delen, en al mijn energie kwijt. En het gevoel om iemand op de grond te krijgen, is ook echt leuk.” (lacht)
Mijn coaches zijn…
“streng maar rechtvaardig. Ik moet op tijd zijn, mijn kimono moet in orde zijn, ik moet mij goed gedragen tegenover de scheids – rechter. Ik vertrouw mijn coaches 100%. Als er iets is, kan ik altijd bij hen terecht en zoeken we samen naar oplossingen.”
Op naar Berlijn
“Ik heb hoge verwachtingen. Ik ga strijden voor zilver of goud, maar ik kan natuurlijk altijd tegenslag of een slechte dag hebben. Ik heb al een paar keer een medaille gewonnen en dat voelt geweldig. Maar mee mógen doen, is al een hele eer.”
Hier ben ik trots op
“Ik heb zopas mijn blauwe gordel gehaald. En ik ben perfect tweetalig. Ik ben in België geboren, maar mijn beide ouders hebben een Marokkaanse achtergrond. Mijn mama praat Frans, op school heb ik Nederlands geleerd. Arabisch versta ik ook.”
Naast judo hou ik van…
“chips! Ik ben sportief, maar ze zijn zó lekker. Eender welke smaak, chips gaan er altijd in.”
Judocoach Walter Van Hoyweghen over Amal
“Amal is een heel sociaal en behulpzaam meisje. Mijn collega Annika Develter en ik zijn soms wel streng, ja. Als wij het niet goed aanleren, dan kunnen ze het ook niet goed uitvoeren. Amal heeft intensief getraind en haar niveau en tempo zijn goed. Ze haalde onlangs nog de Wereldtitel op de Special Needs World Judo Games. Deelnemen is belangrijker dan winnen, maar in judo kan het op een paar seconden gedaan zijn. En als je verliest, moet je dat aanvaarden, maar dat kan Amal wel. Voor mij is het belangrijk dat ze zich inzet, en dat doet ze voor 200 procent. Ze is nog maar 18, ze heeft nog een hele toekomst voor zich.”
3. Zwemmer Elias Hendrickx
Ik vind het leuk om atleten van over de hele wereld te zien die hetzelfde doen als ik
Een hart voor G-sport
Elias (29): “Ik was al 17 jaar toen ik G-sport ontdekte. Een openbaring. Ik heb een warm hart voor de G-coaches. Ze worden nooit boos als je een oefening niet snapt, maar leggen die met plezier een tweede of derde keer uit.”
Woordeloos begrip
“We praten onderling niet over onze beperking, maar begrijpen elkaar woordeloos. Ik heb autisme en als ik zie dat iemand aan de kant gaat zitten, dan weet ik dat er te veel prikkels zijn.”
Op naar Berlijn
“Hoe hard kicken is het als je een stadion inloopt met 60.000 toeschouwers? Ik vind het ook leuk om atleten van over de hele wereld te zien die hetzelfde doen als ik. Hoe is een Zuid-Afrikaan met een beperking? Hoe gaan ze daar in China mee om? Ik heb daar nu nog geen beeld bij.”
Voorbeeld voor anderen
“Het verhaal van Wesley, die veel te zwaar woog, vertel ik graag. Ik toon – de hem een foto van mezelf als kind – ik was toen heel zwaar door medicatie – en vertelde dat je daar door een klik te maken, iets aan kunt doen. Een paar jaar later was hij dertig kilo afgevallen en liep hij tien kilometer. Dat dat door mij kwam, raakte me. Nu loopt hij sneller dan ik, dat vertel ik dan weer wat minder graag.” (lacht)
BV’s
“Het klopt dat we dankzij Special Olympics veel bekende mensen ontmoeten. Ik ben bijvoorbeeld al gaan lopen met Bashir Abdi. Maar dat er over G-sport en Special Olympics gepraat wordt, is véél belangrijker.”
Volg Elias op g-sportse.be
Vader Bart over Elias
“Elias is een heel vrolijke, praatgrage jongeman, onze zon in huis. Hij haalt het maximale uit de mogelijkheden die hij wél heeft. Hij is pas laat in het G-verhaal beland en vertelt nu via zijn blogs dat je niet alleen bent met een beperking. Dat is Elias’ talent en ik ben even trots op hem als op onze andere kinderen. Haalt hij straks een medaille? Fijn, maar ik vind het véél belangrijker dat hij zich goed in zijn vel voelt en dat hij een plek heeft gevonden waar hij kan schitteren.”
4. Zeiler Thibeau Bastien
Ik kom op plaatsen waar ik zonder mijn beperking nooit zou komen
Geen zenuwen
Thibeau (27): “Het zijn de derde Wereldspelen voor mij en Mathias, mijn ‘unified partner’ (persoon zonder verstandelijke beperking die samen met de atleet sport, red.). Zodra ik met hem het ponton op ga, draai ik de knop om en focus ik mij enkel nog op het zeilen.”
Mijn idool
“Mathias natuurlijk, maar ook Emma Plasschaert, de meter van ons team. Ze volgt ons op en is voor het hele zeilteam een groot voorbeeld.”
Koninklijke vriend
“Ik kom op plaatsen waar ik zonder mijn beperking nooit zou komen en ontmoet bijzondere mensen. Koning Felipe van Spanje bijvoorbeeld. Bij een zeilwedstrijd mochten met hem op de foto. Ik heb ook een brief van hem.”
Boeiend werk
“Ik werk als junior researcher bij de Antwerp Management School. Ik contacteer mensen, doe interviews, analyseer mee de resultaten. Ik heb het moeilijk met lezen, schrijven en rekenen, maar ik ben verbaal heel sterk. Daarnaast ben ik vrijwilliger op de wegendienst van Mortsel, ik rij mee met de camion en leg mee stenen.
Een jeugddroom
Op beide plekken ben ik een volwaardige collega, dat vind ik héél belangrijk.” Beste zeiler “In 2015 ben ik met Mathias verkozen tot beste zeilers van ons land. Dat ze iemand met een verstandelijke beperking kiezen boven al die andere ‘valide’ toppers, is heel mooi voor Special Olympics én voor ons team.”
Zeilpartner Mathias Van der Auwelaer over Thibeau
“Thibeau is als een broer voor mij. Negen jaar zeilen we al samen, hij aan het roer, ik aan de zeilen, en ik heb hem zien openbloeien van een timide jongen naar iemand vol zelfvertrouwen. Met veel geduld en doorzetting halen we mooie resultaten en neemt hij andere jongeren op sleeptouw. Mooi om te zien hoe ze genieten van de kleine dingen… En nu op naar een derde Olympische titel op rij!”
5. Artistiek turnster Celine Ramaekers
Sport heeft me geholpen in mijn leven. Ik ben vrij koppig, als ik iets wil, dan zal het gebeuren
Op de Wereldspelen…
Celine (22): “doe ik grond, balk, brug met ongelijke leggers en sprong. Ik hoop dat we ook wat van de stad Berlijn kunnen meepikken. Duitsland steekt veel energie in inclusie, en ik denk dat ze ons dat wel willen laten zien.”
Bijzondere ontmoetingen
“Ik heb Nina Derwael ontmoet op het gymgala. Ze wenste ons veel succes en vertelde ons hoeveel bewondering ze had voor onze oefening. Bij Special Olympics krijg je unieke kansen. Ik heb al bekende voetbalsters ontmoet, zoals bijvoorbeeld Tessa Wullaert en haar hond Jean-Marie Waf, een labradoodle met witte krullen. En prins Laurent en prinses Astrid waren op de Nationale Spelen.”
Trots op de G-sport
“Sport heeft me geholpen in mijn leven. Ik ben vrij koppig, als ik iets wil, dan zal het ge – beuren. Met vallen en veel blauwe plekken.”
Speciale woordvoerder
“Ik praat graag over Special Olympics. Ik ben in de Cooke & Verhulst show geweest, en ik spreek op congressen, ook in het Engels, als dat moet. Na de Wereldspelen wil ik graag verder gaan studeren, communicatie lijkt me wel iets voor mij.”
Naast turnen…
“experimenteer ik graag in de keuken. Mijn (pleeg)papa is een klassieke kok en heeft twijfels bij mijn vegan probeersels zoals chocomousse met kikkererwtensap, maar uiteindelijk vindt hij het superlekker. Als je niks probeert, weet je toch niet of het lukt?”
(Pleeg)mama en tante Amanda over Celine
“Ik heb eindeloos veel bewondering voor Celine. Ze is een doorzetter, iemand om naar op te kijken. Haar kennende, gaat ze in Berlijn voor een medaille, maar ik wil vooral dat ze zich amuseert. Celine is ook hulpvaardig en lief. En ze geeft voordrachten aan artsen en managers waarin ze uitlegt hoe ze inclusie kunnen toepassen… Ik vind het belangrijk dat zij en de andere atleten de erkenning krijgen die ze verdienen.”
Foto’s: Ann De Wulf
Nog meer interessante verhalen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!