Getuigenissen
“Plots stond ik te kussen met de vader van een vriendinnetje van mijn dochter”
Door Diny Thomas

Het kan iedereen die in een relatie zit zomaar overkomen: je voelt vlinders voor een andere man of vrouw. Anke kuste de vader van een vriendinnetje van haar dochter en doet nu haar verhaal.

Anke (39): “‘Mama, mama! Mag Lily thuis komen spelen?’ Lily was het ‘nieuwe’ meisje in de klas van Noor. Het was nog maar de eerste schoolweek, dus voor mij was dat prima. ‘Maar alleen als je mama dat oké vindt, hé Lily.’ ‘Van mij mag ze’, hoorde ik plots een diepe, hese stem zeggen. Het was Jan, de papa van Lily.

Een tikje beschaamd draaide ik me om. ‘Oh sorry! We zien hier niet zo vaak papa’s’, zei ik verontschuldigend. Hij lachte, vroeg waar ik woonde, zei dat hij Lily om halfzes kwam oppikken en wandelde weg. Ik was helemaal van mijn melk. Niet omdat hij zijn dochter met een wildvreemde liet meegaan, maar wel vanwege zijn looks. Hij leek als twee druppels water op mijn celebrity crush Aksel Borgen uit de Noorse dramaserie ‘Frikjent’. (lacht) Dat grijze haar, die stoppelbaard, die zwoele blik. ‘Dat het maar snel halfzes is’, dacht ik in de auto.

Noor en Lily werden algauw de beste vriendinnen, waardoor Jan en ik elkaar steeds vaker gingen zien. Aan de schoolpoort, op de dansles van de meisjes, op schooluitstapjes. Hij vertelde me dat hij gescheiden was en dat hij een stapje achteruit had gezet op z’n werk om er voor Lily te zijn. Ik heb hem lang gezien als ‘de papa van Lily’, tot die ene vrijdagavond.

Er viel een stilte, hij keek in mijn ogen en… ik kuste hem

Ik had hen uitgenodigd voor een etentje, op vraag van mijn man, die al veel had gehoord over Jan, maar hem nog nooit had gezien. Maar Steven moest net die avond later werken. ‘Sorry schat, je hoeft niet op mij te wachten’, had hij laten weten. Tegen tien uur hadden Jan en ik al twee flessen wijn leeg, lagen de meisjes boven te slapen en was Steven nog altijd niet thuis.

Ik heb geen idee wat er dan is gebeurd. (zucht) Jan en ik zaten op het terras, met een derde fles wijn. Er viel een stilte, hij keek in mijn ogen en… ik kuste hem. Na enkele luttele seconden besefte ik wat ik gedaan had. ‘Ik denk dat je nu best naar huis gaat.’ Hij stond op, maakte Lily wakker en vertrok, zonder nog één woord te zeggen.

Alsof er niets gebeurd is

Toen Steven later die avond thuiskwam, heb ik hem meteen verteld over die kus. ‘Ben je verliefd op Jan?’ vroeg hij me. Ik dacht lange tijd van niet. Hij was gewoon een goede vriend, de papa van Lily. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe minder zeker ik werd. Keek ik niet altijd heel erg uit naar de momenten dat ik Jan ging zien? Deed ik niet meer mijn best om er leuk uit te zien als ik wist dat ik hem ging zien? Ja, ik was verliefd.

Tegelijk besefte ik meer en meer dat Steven de man van mijn leven was, hoe vreemd dat ook mag klinken. Steven heeft een hele week geen woord gezegd; hij kon me zelfs niet meer aankijken. Hij wist niet wat hij moest denken, wat hij moest voelen. Maar uiteindelijk wilde hij dan toch praten.

Ik had een misstap begaan, en toch legde hij de schuld bij zichzelf?

‘Ik begrijp het ergens wel. Ik was er de laatste jaren niet voor Noor, en ook niet voor jou. Jij hebt al die tijd alles alleen gedaan: de school, de dansles, het huishouden. Het is allemaal zo vanzelfsprekend geworden, terwijl het dat nooit mag zijn.’ Ik wist niet wat ik hoorde. Ik had een misstap begaan, en toch legde hij de schuld bij zichzelf? Daar bewonder ik hem nu nog voor.

De kus is vergeven, maar niet vergeten. Niet om het tegen mij te gebruiken in een verhitte discussie, wel om elkaar en onze relatie naar waarde te schatten. En Jan? Die kom ik nog elke dag tegen aan de schoolpoort. Ik heb hem lang niet in de ogen durven te kijken. Uit angst, uit schaamte.

Maar inmiddels hebben we het achter ons gelaten. We moesten wel, want onze dochters zijn nog altijd de beste vriendinnen. We doen alsof er niets gebeurd is, en misschien maar beter zo. Voor Noor en Lily, maar evengoed voor Steven en mij.”

Uit: Libelle 12/2023

Lees ook:

“Ons huwelijk kwam op losse schroeven te staan toen ik gevoelens kreeg voor de beste vriend van mijn man”
“Soms denk ik dat ik eerder bij Bruno had moeten weggaan, want het heeft ons allebei doen inzien en koesteren wat we hebben”
Katrijn en haar man overleefden een affaire en een scheiding

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content