Renoveren in 2019: wat is er nieuw?

Waarom zou je verbouwen in plaats van te bouwen? En waarom zou je nú renoveren? Misschien wel omwille van deze redenen!

Wat is er nieuw in 2019?

  1. Bouwen is duurder geworden

Naar verwachting betaal je dit jaar in ons land gemiddeld 4,5% meer voor je renovatie of bouw dan vorig jaar. De prijsstijging komt er omdat de leveranciers van bouwmaterialen hun prijzen flink optrekken. Zelfs ‘basisingrediënten’ als beton, cement, asfalt, roofing en verf worden duurder, en dat tussen de 8 en 15%. De belangrijkste reden is de grote vraag naar deze grondstoffen. Die zorgt ook voor een langere wachttijd tijdens de levering.

  1. De renovatiepremie is duidelijker

Vanaf dit jaar kun je in het Vlaams Gewest een beroep doen op een nieuwe renovatiepremie. Die bundelt de verbeteringspremie en renovatiepremie van vroeger.

Je kunt de premie aanvragen voor 4 soorten renovaties: dak, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties zoals verwarming, sanitair en elektriciteit. De subsidie is beperkt tot maximaal 20% van je factuur, voor maximaal 2.500 euro per categorie.

  1. Nieuw: EPC+s

Vanaf dit jaar is er een nieuw EPC (Energieprestatiecertificaat), dat aantoont hoe energiezuinig je woning is. Het nieuwe EPC+ mét energielabel ziet er niet alleen anders uit, het bevat ook nieuwe info. De belangrijkste nieuwigheid is dat het niet alleen een energiescore (dus een cijfer) maar ook een energielabel bevat, waardoor je nog sneller ziet om wat voor woning het gaat. Dat label gaat van A+ (heel goed) tot F (heel slecht). Bedoeling is dat tegen 2050 iedereen in een A-woning leeft.

Vanaf nu bevat het EPC+ ook aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken, samen met een indicatie van de kosten. Als je nog een oud EPC hebt, blijft dat wel geldig.

Interessante weetjes

Renovatiepact

2050: dat is het jaar waarin de Vlaamse regering met het Renovatiepact alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig wilt maken als een nieuwbouwwoning van 2017. De komende jaren worden de energie-eisen waaraan je moet voldoen almaar strenger en strenger, dus je kunt beter nú beginnen.

Verouderd huizenbestand

98% van de huizen in Vlaanderen gebouwd vóór 2006 voldoet niet aan de langetermijndoelstelling van de Vlaamse overheid. Dat komt neer op zo’n 2 miljoen gezinnen. Omdat het huizenbestand sterk verouderd is, is er maar één oplossing: een grondige renovatie.

BENOvatiedoelstelling

Tegen 2050 moet elke woning een EPC-score (Energieprestatiecertificaat) hebben van maximaal 100, de zogenaamde BENOvatiedoelstelling. Concreet komt het erop neer dat huizen niet meer dan 100 kilowattuur per vierkante meter per jaar mogen verbruiken voor verwarming. Op dit moment verbruikt een vrijstaande woning in Vlaanderen nog gemiddeld 398 kWH/m2/jaar.

Werk aan de winkel dus! Appartementen scoren over het algemeen nu al vrij goed, omdat ze kleiner zijn en dus minder ruimtes hebben die niet gebruikt worden. Ook rijhuizen doen het daarom beter dan vrijstaande. Aanpalende buren… zijn een fantastische isolatie!

Beeld: Getty Images

Lees meer over bouwen en verbouwen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content