""

Wat dekt een brandverzekering allemaal?

 

De ene verzekering is de andere niet. Wij zetten de belangrijkste dingen die je moet weten over de brandverzekering op een rijtje.

 

De brandverzekering is niet verplicht

De brandverzekering – ook ‘woningverzekering’ genoemd – is niet verplicht in België. Toch kun je er maar beter eentje hebben, of je nu huurder of eigenaar bent.

  • De woningverzekering dekt namelijk méér dan de schade aan je huis veroorzaakt door een brand. Overstromingen, waterschade, zelfs schade door terrorisme: het staat ook in je contract.
  • Tegelijk ben je ook verzekerd tegen de schade die je bijvoorbeeld je buur bezorgt als er een brand is in jouw huis. Het zijn allemaal risico’s die je zelf niet in de hand hebt, en dus kun je er je maar beter goed tegen verzekeren.

Ze dekt méér dan brand alleen

In een standaard-brandverzekering zijn volgende dekkingen door de wet verplicht: brand of explosie, blikseminslag, storm- en hagelschade, een omgevallen boom op het gebouw, waterschade, aanslagen, glasbreuk, schade door sneeuw- en ijsdruk en door natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen.

Bijkomend kun je de inboedel van je huis ook extra verzekeren tegen bijvoorbeeld inbraak, wat je woningverzekering natuurlijk een pak duurder maakt maar je een gerust gevoel geeft omdat je inboedel volledig verzekerd is. Je verzekeringsmakelaar is daarbij de beste raadgever.

Laat je huis juist schatten

Alvorens je een woningverzekering afsluit, komt er een expert van de verzekeringsmaatschappij langs om het onroerend goed te schatten. Het is uiteraard in je eigen belang dat er een juiste waarde op je woning en je inboedel wordt gezet.

Als je ‘onderverzekerd’ of te laag verzekerd bent, krijg je maar een deel van de schade terugbetaald in plaats van het volledige bedrag. Als eigenaar krijg je altijd de nieuwwaarde van het gebouw, het huidige bedrag dat nodig is om je huis te herstellen of opnieuw te bouwen.

Let op voor de franchise!

  • Dat is de vrijstelling of het deel van de schade dat je zelf moet ophoesten, het bedrag staat vermeld in je contract.
  • Check ook goed aan welke verplichtingen je moet voldoen om in orde te blijven. Zo verlies je je dekking voor waterschade als je waterleiding in de winter springt omdat je woning niet verwarmd is.
  • Ook als je zonnepanelen plaatst moet je je verzekeraar daarvan op de hoogte brengen, omdat de waarde van je pand dan stijgt.
  • Idem voor verbouwingen. Heb je een inbraakverzekering, dan moet je sowieso bij elk schadedossier facturen of bonnetjes van de gestolen goederen hebben.

Er zijn grote prijsverschillen

  • De prijs van een woningverzekering hangt af van het type woning en de geschatte waarde van de inboedel.
  • Maar zelfs dan nog zijn er grote verschillen tussen verzekeringsmaatschappijen. Daarom loont het de moeite om bijvoorbeeld om de tien jaar ook eens bij een andere maatschappij een offerte aan te vragen. Zo kun je meteen zien hoe voordelig (of duur) je op dit moment gesteld bent.

 

Ook interessant:

 

Partner Content