4 tips om je kat uit de buurt van de kerstboom te houden

4 tips om je kat uit de buurt van de kerstboom te houden
Getty Images

Katten en kerstbomen, het blijft een riskante combinatie. Kattenliefhebbers zijn dan ook ieder jaar benieuwd hoe hun kat zal reageren op de nieuwe kerstboom. Herken jij je in onderstaand fragment?

Je decoreert je kerstboom tot in de puntjes, tot je tevreden bent met het eindresultaat. Helaas denkt jouw kat er anders over… zodra je klaar bent met decoreren, en je je in de zetel nestelt met een welverdiend glaasje, trekt jouw harde werk de aandacht van je geliefkoosde huisdier. Oesje!

Tips om je kat uit de kerstboom te houden

Wij geven enkele nuttige tips om kapotte kerstballen te vermijden!

Tip 1: citrusgeuren

Katten hebben een hekel aan citroen-, sinaasappel- of andere citrusgeuren. Een slim trucje? Snijd een citroen of sinaasappel open, plaats een kruidnagel in het midden en zet dit dicht bij de kerstboom. Je kat zal minder geneigd zijn om je kerstboom en -decoratie aan te vallen.

Ook mogelijk: citronella! Dat kun je kopen in de gezondheidswinkel bij de afdeling aromatherapie. Leng aan met water en spray op de kerstboom. Een fris geurtje in huis krijg je er zomaar bij!

Tip 2: zilverpapier

Dit trucje werkt niet bij alle katten, maar de meesten schrikken op door het geluid van zilverpapier. Het geritsel en gekraak jaagt hen op en doet hen meestal wegspringen. Leg daarom rond je kerstboom zilverpapier (lichtjes gekreukt). Geef toe, die zilveren toets past ook nog hélemaal in de kerstsfeer, toch?

kat kerst

Tip 3: zorg dat de kerstboom stevig staat

Katten kunnen het soms niet laten om in de kerstboom te springen. Resultaat? Kapotte kerstballen, figuurtjes en – oh horror – misschien laten de lichtjes het zelfs afweten. Met een échte kerstboom is er meestal geen probleem, want het gewicht van de potgrond en de pot op zich is meestal voldoende om een kat aan te kunnen. Maar bij valse kerstbomen, die redelijk licht zijn, ga je best als volgt te werk:

Kleine kerstboom: gebruik kleefkauwgom voor op de muren, rol er een bolletje van en plaats dit onder elke poot. Druk stevig, totdat de kerstboom zich hecht aan de vloer of kast.
Grote kerstboom: zorg voor extra gewicht op de poten van de kerstboom. Dit doe je het best door bakstenen rond de poten te binden met een stevig stuk koord. Je kunt je poten nadien camoufleren met een mooie rode doek of speciale mat voor rond de kerstboom.

Tip 4: spray water…op je kat

Kom je niet ver met bovenstaande tips? Water is de ultieme tip! Als je kat met haar poot uithaalt richting je je kerstboom en -versiering, spray je wat water op je kat. Compleet onschadelijk en  bovendien een zeer efficiënte gedragstherapie. Doe dit een paar keer en je kat zal voortaan je mooie kerstversiering links laten liggen.

Onze extra tip? Vergeet deze kerst ook geen pakje voor je lieve viervoeter onder de boom te leggen, ook al zijn het soms deugnieten!

Hoe pakt webredactrice Julie het aan?

“Ik ben een grote kattenliefhebber: handdoekjes, beeldjes, kalenders, kussentjes… het is nog nét niet te kitsch in huis. Vroeger had ik meer dan vijf katten, vandaag is er dat eentje: Frodo. Ze is nog jong en speels en met de kerstperiode in aantocht wordt ze nog actiever. Nog geen minuut nadat ik dit weekend mijn mini-kerstboom had uitgezet, stond Frodo al paraat om mijn ‘kunstwerkje’ te vernietigen.

Mijn trucjes? De kerstboom stevig vastkleven met speciale kauwgom voor de muren en citronella over de boom sprayen. Ik ben benieuwd hoe mijn schattige kerstboom er op 25 december zal uitzien. Er zijn intussen wel al drie kerstballen gesneuveld, maar haar onschuldige blik achteraf maakt het ontzettend moeilijk om boos te blijven. Dat begrijpen jullie vast wel? Fijne kerstdagen!”

webredactrice Julie

Frodo_2

Meer lezen over kerst(boom)decoratie?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)