4 tips om je kat uit de buurt van de kerstboom te houden

4 tips om je kat uit de buurt van de kerstboom te houden
© Getty Images

Blinkende kerstballen, glinsterende slingers en fonkelende lichtjes… Een kerstboom in huis is erg gezellig, maar voor katten is zo’n opgetuigde boom hét ideale speelterrein. Onderstaande tips kunnen helpen om je geliefde viervoeter uit de buurt van de kerstboom te houden: 

Zo kun je je kat uit de kerstboom houden

Tip 1: citrusgeuren

Katten hebben een hekel aan citroen-, sinaasappel- of andere citrusgeuren. Een slim trucje? Snijd een citroen of sinaasappel open, plaats een kruidnagel in het midden en zet dit dicht bij de kerstboom. Je kat zal minder geneigd zijn om je kerstboom en -decoratie aan te vallen.

Ook mogelijk: citronella! Dat kun je kopen in de gezondheidswinkel bij de afdeling aromatherapie. Leng aan met water en spray op de kerstboom. Een fris geurtje in huis krijg je er zomaar bij!

Tip 2: zilverpapier

Dit trucje werkt niet bij alle katten, maar de meesten schrikken op door het geluid van zilverpapier. Het geritsel en gekraak jaagt hen op en doet hen meestal wegspringen. Leg daarom rond je kerstboom zilverpapier (lichtjes gekreukt). Geef toe, die zilveren toets past ook nog hélemaal in de kerstsfeer, toch?

kat kerst

Tip 3: zorg dat de kerstboom stevig staat

Katten kunnen het soms niet laten om in de kerstboom te springen. Resultaat? Kapotte kerstballen, figuurtjes en – oh horror – misschien laten de lichtjes het zelfs afweten. Met een échte kerstboom is er meestal geen probleem, want het gewicht van de potgrond en de pot op zich is meestal voldoende om een kat aan te kunnen. Maar bij valse kerstbomen, die redelijk licht zijn, ga je best als volgt te werk:

Kleine kerstboom: gebruik kleefkauwgom voor op de muren, rol er een bolletje van en plaats dit onder elke poot. Druk stevig, totdat de kerstboom zich hecht aan de vloer of kast.
Grote kerstboom: zorg voor extra gewicht op de poten van de kerstboom. Dit doe je het best door bakstenen rond de poten te binden met een stevig stuk koord. Je kunt je poten nadien camoufleren met een mooie rode doek of speciale mat voor rond de kerstboom.

Tip 4: spray water…op je kat

Kom je niet ver met bovenstaande tips? Water is de ultieme tip! Als je kat met haar poot uithaalt richting je je kerstboom en -versiering, spray je wat water op je kat. Compleet onschadelijk en  bovendien een zeer efficiënte gedragstherapie. Doe dit een paar keer en je kat zal voortaan je mooie kerstversiering links laten liggen.

Meer kerstdecoratie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)