Getty Images

Dit is hét alternatief voor glansspoelmiddel voor je vaatwasser

Door Sara Dekens

Glansspoelmiddel zorgt ervoor dat je vaat blinkend uit je afwasmachine komt. Maar het bevat helaas ook bedenkelijke ingrediënten. Wist je dat azijn net zo goed werkt?

Niet al wat blinkt …

Je glansspoelmiddel bevat allerlei ingrediënten die ervoor zorgen dat etensresten en kalk zich niet vastzetten aan je vaat en dat het geheel opdroogt zonder vlekken. Maar het levert niet enkel een blinkende vaat op helaas. Hoewel de meeste stoffen goed afbreekbaar zijn in het oppervlaktewater, bevat glansspoelmiddel ook bepaalde ingrediënten (zoals niet-iogene oppervlakteactieve stoffen) die slechts matig afbreekbaar zijn.

Het alternatief: makkelijk en goedkoop

Niet elk glansspoelmiddel bevat exact dezelfde samenstelling en het ene zal dus iets minder schadelijk zijn dan het andere. Wil je echter geen risico lopen en geld besparen? Dan kies je beter voor dit alternatief: witte azijn!

Wil je dus vermijden dat je vaat dof uit je vaatwasmachine komt, maar tegelijk het milieu beschermen én geld besparen? Dan weet je wat gedaan.

Zo ga je te werk

  • Vul je vaatwasser zoals gewoonlijk.
  • Stop je vaatwastablet in het hiervoor voorziene vakje of kies voor poeder en zout.
  • Doe witte azijn in het vakje voor je glansspoelmiddel. Gebruik net zoveel azijn als je normaal glansspoelmiddel zou gebruiken. Kies je voor 3-in-1 vaatwastabletten? Dan mag het gerust wat minder zijn, want deze bevatten al een beetje spoelmiddel.
  • Start je vaatwasser!

Normaal gezien zorgt de azijn ervoor dat je vaat er schoon en vlekkeloos uitkomt. Zie je toch nog kalkvlekken of is je vaat niet goed droog? Doe er dan volgende keer een beetje meer azijn in. Voelt de vaat wat vettig aan? Verlaag dan de hoeveelheid azijn. Als je hard water hebt, heb je gemiddeld gezien meer azijn (en zout) nodig dan als je eerder zacht water hebt.

Tip: je kunt de azijn ook gewoon in een kommetje in het bovenste compartiment van je vaatwasser zetten in plaats van in het bakje voor spoelglansmiddel. Dat werkt even goed en soms zelfs beter. De azijn verdeelt zich namelijk sneller over al je afwas.

Extra voordeel

Azijn houdt je vaatwasser schoon! Heb je toch last van een onfris geurtje in je vaatwasser? Zet dan een kopje witte azijn in het bovenste gedeelte van je afwasmachine en laat het zonder vaat erin op het heetste programma draaien.

Bron: expressen.se, isditproductveilig.nl, culy.nl

Meer interessante tips?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content