Brrr, het wordt koud! Dit zijn de voordelen voor je huis én tuin

Ligt het aan ons of ben jij ook blij met eindelijk wat winterse vriestemperaturen? Het miezerige kwakkelweertje heeft lang genoeg geduurd. Want eens goed vriezen heeft namelijk ook een aantal voordelen!

Koude in je huis:

  • We kennen allemaal de grote lenteschoonmaak, maar eigenlijk is het vriesweer ook ideaal om je huis eens goed te verluchten. We zaten de laatste periode veel binnen, waardoor het vocht in huis zich veel meer kon opstapelen. Nu het vriest, is er een lage luchtvochtigheid buiten en is er meer droge luchttoevoer. Dus zet die ramen maar wijd open!
  • Trek het beddengoed af van donsdekens, verzamel alle knuffels en kussens in huis en hang ze enkele uurtjes buiten. Doe hetzelfde met al je tapijten. Een betere manier om huisstofmijt te doden is er niet!
  • Is het de hoogste tijd om je diepvriezer en koelkast eens uit te kuisen? Wel, dit is hét moment om dit klusje te klaren. Je kunt alles gewoon buitenzetten!

Deze klusjes zorgen er trouwens voor dat je vaker buiten bent, wat dan weer goed is tegen die vervelende winterdip. Een beetje frisse lucht, wat actie en je voelt zo die energie door je lichaam stromen!

Koude in je tuin:

Denkt de tuinier in jezelf ook ‘oh nee, het vriest, wat met mijn planten!’? Vorst kan natuurlijk schadelijk zijn voor al het groen in je tuin. Denk maar aan celschade of uitdroging. Toch is het niet enkel kommer en kwel, zeker niet voor onze inheemse planten. Zij hebben een heel arsenaal om zich te wapenen tegen de bittere koude. En vriestemperaturen kunnen ook nuttig zijn:

  • Sommige struiken en planten met vruchten en groenten zijn juist gebaat bij vorst. Kolen, pastinaak, mispels,….worden allemaal lekkerder van smaak, omdat door de koude hun zetmeel wordt omgezet naar (goede) suiker.
  • Een winter met flinke vorst zorgt voor minder slakken, bladluizen, muizen, processierupsen en schimmels. Met andere woorden: veel minder ongedierte! 

Laat Koning Winter dus maar eindelijk eens zijn ding doen!

Lees ook:

Partner Content