Female hand watering plant on window sill with a tiny watering can

De 5 meest voorkomende problemen bij planten (en zo los je ze op)

Door Rani Merckx

Plantjes fleuren de boel helemaal op, in én rond je huis. Alleen lijken je lichtgroene vingers niet altijd opgewassen tegen de verzorging ervan.  Ben jij geen kei in het onderhouden van planten? Geen zorgen,…

Want voor elk probleem is er een oplossing! Naast plagen kunnen planten ook last krijgen van allerlei andere kwaaltjes. Maar je kunt ze makkelijk oplossen door er als de kippen bij te zijn!

Te weinig water

Zo merk je het op:

 • De bladeren en later ook de stengels worden slap, dun en gaan hangen. Oudere bladeren worden geel en vallen af, bloemknoppen vallen af of gaan niet open. De grond is heel droog.

Zo los je het op:

 • Veel water! Zet de pot in een grote bak of emmer met water – misschien moet je ook van bovenaf water geven en de pot onder water duwen als hij drijft, tot de grond doorweekt is. Haal de pot eruit, en laat het overtollige water weglopen. Kijk de plant in het vervolg vaker na.

Te veel water

Zo merk je het op:

 • Vergelijkbaar met hierboven, maar de grond is drassig. De bladeren krijgen bultjes die later bruin en kurkachtig worden (een ziekte die ‘oedeem’ heet), als de plant meer water opneemt dan hij kan verwerken.

Zo los je het op:

 • Geef geen water meer tot de grond vochtig maar niet meer nat is. Verwijder geen bladeren, ze zijn nodig om het overtollige water via verdamping kwijt te raken. Verbeter zo mogelijk de afwatering van de pot of grond, de pot mag niet in water blijven staan.

Lees ook zeker deze 5 vuistregels bij het water geven van je planten!

Voedseltekort

Zo merk je het op:

 • Afhankelijk van welke voedingstoffen er ontbreken. Meestal is dat stikstof, wat blijkt uit vergelende bladeren, te beginnen met de oudste bladeren. Een kaliumtekort is af te leiden uit een slechte bloei en vruchtzetting, en planten met de weinig fosfor hebben een blauwig waas, en een slecht ontwikkeld wortelstelsel. Een magnesiumtekort komt ook vrij vaak voor en leidt tot vergelende bladeren waarbij de nerven groen blijven.

Zo los je het op:

 • Geef mest die rijk is aan de ontbrekende voedingstof, maar geef niet meer of vaker mest dan op de verpakking staat aangegeven.

Verschroeide bladeren

Zo merk je het op:

 • De randen van de bladeren worden bruin en droog, ze zijn opeens afgestorven. Dit is meestal te wijten aan extreme hitte of kou, in het laatste geval meestal vorst.

Zo los je het op:

 • De beschadigde bladeren zijn niet te redden, ze vallen vanzelf af (pluk ze niet, want de plant kan er nog voedingsstoffen uit halen), en gooi ze dan weg. Zet de plant uit de hitte of kou, haal hem van een zonnige vensterbank of van de radiator als hij te warm staat.
 • Zet hem bij kou zo mogelijk overdekt of binnen.
 • Als hij buiten moet blijven staan, kies dan de warmste plek – zo kunnen ventilatieroosters van gebouwen in een koude tuin een warmer microklimaat creëren – en/of dek hem ‘s nachts af met een vliesdoek of kranten (overdag heeft hij wat zonlicht nodig).

Beschadigen

Zo merk je het op:

 • Gebroken takken of stengels door dieren, de wind of andere oorzaken

Zo los je het op:

 • Knip de gebroken delen met scherp gereedschap af voor een scherpe snede onder de beschadiging. Wonden zijn vatbaar voor infecties voordat ze genezen, dus probeer het snijvlak zo klein en schoon mogelijk te houden.

 

Bron: ‘Plant een pit – kweek zelf groente en fruit, binnen en buiten’ van Holly Farrell. Beeld: GettyImages

Nog meer tuintips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!plant

Partner Content