5 vuistregels bij het water geven aan je planten

5 vuistregels bij het water geven aan je planten

Om te groeien hebben je planten water nodig. Maar omdat het – gelukkig – niet altijd regent, hebben ze soms een beetje hulp nodig. Hierop moet je letten wanneer je je planten water geeft.

Wanneer gieten?

Vaak voelt de bovenste laag droog aan, maar is de grond nog vochtig genoeg. Steek daarom je handen eens in de grond. Voelt de bovenste 5 centimeter vochtig aan? Dan moet je geen extra water geven. Check dit goed, want een teveel aan water is minstens even schadelijk als een tekort, en vergroot de kans op schimmels. Zo gaan de wortels van je plant rotten en gaat hij dood.

Geef je planten bij voorkeur ‘s avonds water. Op hete zomerdagen verdampt het water sneller, waardoor het minder nuttig is. Daarnaast verbranden je planten makkelijker bij felle zon.

Hoe gieten?

Geef je planten altijd aan de wortels water en nooit op het blad. Ook is het beter om één keer per week veel water te geven dan elke dag een beetje. Op die manier bereik je diepe wortels, waardoor je plant steviger zal staan. Geef je elke dag een beetje water, dan stimuleer je oppervlakkige wortelgroei, waardoor je plant nóg gevoeliger wordt voor droogte.

Voorkom een droge grond

Af en toe je grond schudden, doet wonderen. Er zal minder water verdampen als de bovenste grondlaag los blijft. Tip: In de winkel kun je organische meststof vinden. Die voedt je grond extra. De mest zal  omgezet worden in humus, die houdt veel beter vocht vast dan losse grond én je planten groeien er beter door.

Pot versus volle grond

Er is een groot verschil tussen planten in een pot en planten die in volle grond staan. Zo hebben planten in een pot vaker behoefte aan een extra gietbeurt. Zeker planten die achter een muur staan, aangezien die vaak weinig regenwater krijgen.

Ook lezen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)