Zo bewaar je gesneden groenten langer

Zo bewaar je gesneden groenten langer
Getty Images

Heb je te veel groenten gesneden voor je gerecht? Of wil je ‘s avonds alvast de groentjes snijden die je de volgende dag in de boterhamdoos van je kinderen stopt? Geen nood! Ook als ze gesneden zijn, kun je groenten niet enkel bewaren maar ook knapperig houden. En wel zo!

1. Gesneden groenten bewaren in een bokaal met water

gesneden groenten
Bewaar je gesneden groenten in een bokaal met water.

De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met water vult. Sluit de pot goed af en bewaar ‘m in de koelkast. Dit werkt vooral goed voor radijsjes en wortelen.

Ook als ze al een beetje slap geworden zijn, krijg je ze dankzij koud water snel weer knapperig. Leg ze gewoon een halfuur in een kom met ijswater en ze zijn weer perfect eetbaar.

2. Gebruik een velletje keukenpapier

Versneden sla lang vers houden is een echte uitdaging. Voor je ‘t weet zijn de blaadjes helemaal verlept! De beste manier om ‘m zo lang mogelijk vers te houden is door gebruik te maken van keukenpapier. Was de sla en doe deze in een doosje dat je makkelijk luchtdicht kunt afsluiten. Leg bovenop de sla een velletje keukenpapier, sluit de bewaardoos en plaats deze onderaan in de koelkast. Het keukenpapier zal het vocht opnemen en afvoeren waardoor de sla langer knapperig blijft.

Is de sla toch verlept? Dan werkt ook hier de techniek met het ijswater. Het is geen wondermiddel, maar het geeft de blaadjes toch een boost net voor je ze serveert.

3. Of bijenwasfolie

Dit zero waste alternatief voor plastic folie of zilverpapier houdt ook je gesneden groenten langer vers. Het is een katoenen doek die een coating van bijenwas kreeg. Zo’n doek is wat stijf, maar als je ‘m even in je hand opwarmt, wordt ‘m gauw weer soepel en vouw je ‘m makkelijk om je (aangesneden) groenten. Leg je de groenten met de wrap in de koelkast? Dan wordt de was weer hard en blijft de folie goed zitten.

Wist je dat je zo’n bijenwasdoek ook perfect zelf kunt maken? Hier leggen we je uit hoe je te werk gaat.

Tip: er bestaan ook vegan varianten die gebruik maken van plantaardige wax.

Bronnen: thekitchn.com, lekkervanbijons.be, kookfans.nl

Nog meer bewaartips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)