gesneden groenten bewaren
© Getty Images

Zo bewaar je gesneden groenten langer

Door Sara Dekens

Heb je te veel groenten gesneden voor je gerecht? Of wil je ‘s avonds alvast de groentjes snijden die je de volgende dag in de boterhamdoos van je kinderen stopt? Geen nood! Ook als ze gesneden zijn, kun je groenten niet enkel bewaren maar ook knapperig houden. En wel zo!

1. Gesneden groenten bewaren in een bokaal met water

De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar ‘m in de koelkast..

Ook als ze al een beetje slap geworden zijn, krijg je ze dankzij koud water snel weer knapperig. Leg ze gewoon een halfuur in een kom met ijswater en ze zijn weer perfect eetbaar.

2. Gebruik een velletje keukenpapier

Versneden sla lang vers houden is een echte uitdaging. Voor je ‘t weet zijn de blaadjes helemaal verlept! De beste manier om het zo lang mogelijk vers te houden, is door gebruik te maken van keukenpapier. Was de sla en doe deze in een doosje dat je makkelijk luchtdicht kunt afsluiten. Leg bovenop de sla een velletje keukenpapier, sluit de bewaardoos en plaats deze onderaan in de koelkast. Het keukenpapier zal het vocht opnemen en afvoeren waardoor de sla langer knapperig blijft.

Is de sla toch verlept? Dan werkt ook hier de techniek met het ijswater. Het is geen wondermiddel, maar het geeft de blaadjes toch een boost net voor je ze serveert.

3. Of bijenwasfolie

Dit zero waste alternatief voor plastic folie of zilverpapier houdt ook je gesneden groenten langer vers. Het is een katoenen doek die een coating van bijenwas kreeg. Zo’n doek is wat stijf, maar als je ‘m even in je hand opwarmt, wordt ‘m gauw weer soepel en vouw je ‘m makkelijk om je (aangesneden) groenten. Leg je de groenten met de wrap in de koelkast? Dan wordt de was weer hard en blijft de folie goed zitten.

Wist je dat je zo’n bijenwasdoek ook perfect zelf kunt maken? Hier leggen we je uit hoe je te werk gaat.

Tip: er bestaan ook vegan varianten die gebruik maken van plantaardige wax.

4. In een potje

De meeste gesneden groenten kun je perfect een paar dagen in een plastic of glazen potje bewaren. Zorg er dan wel goed voor dat je de verschillende groenten niet samen in één potje doet. Harde groenten zoals wortels en pastinaak kunnen wel bij elkaar.

5. Invriezen

Wanneer je de groenten niet de volgende dag nodig hebt, kun je ze natuurlijk ook invriezen. Dan blijven ze sowieso goed, en bespaar je plaats in de koelkast. Hier vind je alvast onze tips om je diepvriezer zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Nog meer bewaartips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."