© Getty Images

Goede vraag: heeft het zin om de gordijnen te sluiten als het warm is?

Door Sara Dekens

We houden van de zon, maar na een paar warme dagen zit die warmte ook echt in huis, en dat is een stuk minder aangenaam. Helpt het om de gordijnen te sluiten om de zon buiten te houden?

Zon en warmte buitenhouden

Het allerbeste dat je kunt doen om de warmte buiten te houden, is je woning goed isoleren. Hier hangt natuurlijk een serieus kostenplaatje aan vast. Ben je op zoek naar een snellere en goedkopere manier om de zon en warmte buiten te houden, dan is zonwering een goede optie. Maar hoe zit het dan met gordijnen binnen? Helpt het om gewoon de gordijnen te sluiten?

Gordijnen sluiten: heeft het zin?

De meeste mensen houden meteen alle gordijnen dicht zodra het te warm wordt buiten. Het lijkt een goed idee, maar volgens experts zou deze oplossing de temperatuur in huis maar met één graad doen dalen. De zon kan namelijk nog wel door het glas en eens de warmte aan de binnenzijde zit, verspreidt die zich verder door het huis en hecht zich vast aan je muren, plafonds en de vloeren. Je huis afkoelen, met airconditioning bijvoorbeeld, kost op dat moment dan ook erg veel energie.

Buitenzonwering is dus een pak effectiever dan de gordijnen sluiten wanneer het wam is. We denken in de eerste plaats aan rolluiken, buitenscreens of zonneluifels, die meteen de zonnestralen blokkeren en er op die manier voor zorgen dat het binnen fris blijft.

Zonwering: welke kies ik best?

Welke zonwering voor buiten je best kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een luifel is eerder aangewezen wanneer je op zoek bent naar een buitenplekje in de schaduw. Voor verkoeling in huis zijn rolluiken of buitenscreens de beste keuze.

Hou er wel rekening mee dat rolluiken niet enkel de warmte buitenhouden, maar ook al het licht en zicht naar buiten. Bij screens heb je de mogelijkheid om de kleur en de mate van perforatie te kiezen, die invloed hebben op de hoeveelheid licht die binnenvalt. Overdag kun je door de structuur van de screens naar buiten kijken. ‘s Avonds als de duisternis valt en de lichten binnen aan zijn, is het net andersom.

Nog een extra troef voor zonwering buiten: het houdt ongewenste bezoekers buiten. Een raam is een relatief makkelijke manier voor inbrekers om je huis binnen te dringen. Worden deze ramen afgeschermd door rolluiken, dan laten ze jouw huis liever links liggen.

Wil je toch de gordijnen sluiten om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden, ga dan voor een lichte kleur. Donkere gordijnen absorberen de zonnestralen en geven de warmte nadien in huis af.

Bronnen: livios.be, test-aankoop.be, vrtnws, kijkmagazine.nl

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content