houten plastic snijplank
© Getty Images

Wat kies je best, een houten of plastic snijplank?

Door Sara Dekens

We hebben allemaal een goede snijplank nodig in onze keuken. Ben jij fan van een houten variant of kies jij gemakkelijkheidshalve voor een plastic versie? Welke is nu het best, een houten of plastic snijplank?

De meeste mensen kiezen voor plastic omdat het hygiënischer en makkelijker te onderhouden is. Om je keuze makkelijker te maken, zetten we de voor- en nadelen van beide varianten op een rijtje.

1. Houten snijplank

De voordelen:

  • Hout is duurzaam en gaat lang mee. Als je je houten snijplank goed schoonmaakt en regelmatig behandelt, heb je er heel lang plezier van.
  • Het snijdt makkelijk op zo’n mooie, houten plank en als het om zacht hout gaat, is het ook goed voor je messen. Ze raken nauwelijks beschadigd bij regelmatig gebruik. Het beste hout voor een snijplank is es, esdoorn, berk, kersen en beukenhout.
  • Hout remt de bacteriegroei af.
  • Het ziet er gewoon goed uit in je keuken.

De nadelen:

  • Stop je houten snijplank nooit in de vaatwasser en ook als je ze met de hand afwast, ben je best voorzichtig. Hout houdt niet van warmte of van te veel water. Was en spoel je plank dus gewoon af, maar zorg ervoor dat ze altijd goed droog is voor je ze weer opbergt.
  • Om de vier tot zes maanden maak je best tijd voor een ‘groot onderhoud’, waarbij je de snijplank niet enkel schoonmaakt, maar ook van olie voorziet.
  • Een houten plank is duurzamer, maar ook duurder dan de plastic variant. Zie het als een investering, want een goede plank gaat jaren mee.

2. Plastic snijplank

De voordelen:

  • Een plastic snijplank is een stuk budgetvriendelijker dan het houten broertje.
  • Ze is licht en makkelijk hanteerbaar.
  • Je plastic plank is eenvoudiger schoon te maken omdat ze meestal gewoon in de vaatwasmachine kan.
  • Plastic snijplanken zijn verkrijgbaar in alle maten en in de meest vrolijke kleuren. Ja, het oog wil ook wat!

De nadelen:

  • In het algemeen is plastic makkelijker te reinigen, maar je moet wel opletten als je plank gebruikssporen heeft. Als de bacteriën in de groeven terechtkomen is het moeilijk om ze eruit te krijgen. Daarom kopen mensen vaak een nieuwe plank als ze slijtage vertoont. Niet erg duurzaam dus!
  • Een plastic snijplank is trouwens minder lief voor je messen. Ze zullen sneller verslijten dan bij het gebruik van een plank gemaakt van een zachte houtsoort.
  • Deze plastic planken hebben de neiging om niet te blijven liggen op het werkblad als ze wat nat zijn, wat voor gevaarlijke taferelen kan zorgen. Leg er een handdoek onder en het probleem is opgelost.

Houten of plastic snijplank? Onze conclusie

Zowel hout als plastic hebben voor- en nadelen. Het beste is dus om verschillende snijplanken te voorzien en ze altijd goed schoon te maken. Hou een aparte snijplank voor vlees en eentje waar je fruit en groenten op snijdt.

Bron: culy.nl, huisvlijt.com

Nog meer (keuken)tips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."